Helft van de gevaccineerden is voorstander van strengere maatregelen

De verscherping van de coronamaatregelen wordt gesteund door een groot deel van de bevolking. Dat blijkt uit een nieuwe motivatiebarometer die later deze week verschijnt, maar waarover de kranten De Morgen,  Sudinfo, La Libre Belgique en la Dernière Heure donderdag al berichten.

Vooral maatregelen die betrekking hebben op ventilatie en telewerk worden ruim gesteund. Zo is 81 procent van de gevaccineerden en 61 procent van de niet-gevaccineerden voorstander van een betere controle van de ventilatie op het werk of op school. Ook is 61 procent van de gevaccineerden en 36 procent van de niet-gevaccineerden voorstander van telewerk.

Ook de combinatie van het Covid Safe Ticket met bijkomende maatregelen, zoals het dragen van een mondmasker en afstand houden, wordt door meer dan de helft van de gevaccineerden gesteund. Wanneer die maatregel wordt opgelegd voor bijeenkomsten in open lucht, daalt de steun ervoor wel onder de 50 procent.

Bij de niet-gevaccineerden is minder dan tien procent voor die laatste maatregelen te vinden.

Psycholoog Maarten Vansteenkiste vraagt in De Morgen wel om de groeiende onzekerheid weg te nemen, door te zorgen voor meer duiding bij het beslissingsproces. Een duidelijke coronabarometer met bijvoorbeeld groene, oranje en rode kleurencodes zou helpen, oordeelt hij. "Op die manier geef je mensen meer inzicht en laat je hen mee nadenken."

Voor de motivatiebarometer werden door de expertengroep Psychology & Corona bijna 2.600 mensen bevraagd op 15 en 16 november, dus kort voor de bijeenkomst van het overlegcomité.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.