Stijging coronacijfers vertraagt

De toename van de coronacijfers die eind september is ingezet, lijkt te vertragen. Dat blijkt uit de gegevens van Sciensano.

Van 4 tot en met 10 oktober werden elke dag gemiddeld 3.099 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een stijging met nog 5 procent tegenover de voorgaande zeven dagen. 

De ziekenhuisopnames zijn nog toegenomen, maar ook hier gaat de stijging langzamer, zegt Sciensano. In de week van 7 tot 13 oktober belandden er gemiddeld 110 mensen per dag in het ziekenhuis als gevolg van COVID-19, 6 procent meer dan in de week ervoor. In totaal liggen momenteel 1.486 mensen voor of met een coronabesmetting in het ziekenhuis (4 procent meer dan een week eerder), onder wie 67 patiënten die op een afdeling intensive care worden behandeld. 

Het reproductiegetal berekend op basis van de ziekenhuisopnames bedraagt nog 1,03 (op basis van de besmettingen is dat 1,005). 

Het aantal overlijdens neemt nog wel sterk toe. In de week van 4 tot en met 10 oktober overleden gemiddeld 8,7 personen per dag na een besmetting met het coronavirus, of 85 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de coronapandemie overleden er in België 32.776 mensen aan de gevolgen van het virus. 

In diezelfde periode werden per dag werden ruim 13.000 tests uitgevoerd. Daarvan waren er gemiddeld een kwart positief. De positiviteitsratio lag het hoogst (31,2 procent) in de leeftijdsgroep 40 tot 64 jaar.

Tot slot ontvingen 2,79 miljoen Belgen intussen een tweede boosterdosis. Dat komt overeen met 30,1 procent van de volwassen bevolking, en 63,2 procent van de 65-plussers. Vlaanderen staat het verst van de regio's, met respectievelijk 39,8 en 76,8 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.