Kamer stemt over stopzetting epidemiologische noodsituatie

De commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer heeft woensdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat een einde maakt aan de epidemiologische noodsituatie. Donderdag spreekt de plenaire vergadering zich uit.

Als de epidemiologische noodsituatie eindigt, is de pandemiewet niet langer van kracht. Die geeft de federale regering het heft in handen om coronamaatregelen te treffen.

"We hebben altijd gezegd dat we de maatregelen en de noodsituatie niet langer willen volhouden dan strikt noodzakelijk", zei initiatiefnemer Servais Verherstraeten (CD&V) woensdag. "De coronabarometer staat sinds 7 maart op geel en de epidemie raakt langzaam onder controle. De juridische criteria voor de noodsituatie zijn vandaag niet allemaal meer vervuld."

De federale fase van het crisisbeheer ging in op 12 maart 2020 en kan weldra worden beëindigd, bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijft evenwel oproepen tot voorzichtigheid. Er zal volgens hem een goede coördinatie nodig zijn tussen de gewesten, de gemeenschappen, de provincies en de lokale besturen als het federale beheer wegvalt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.