WHO gealarmeerd door zuurstoftekort en wil veilige corridors in Oekraïne

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zondag opgeroepen tot veilige corridors om medische noodapparatuur te kunnen vervoeren, met name zuurstof waarvan de reserves het laagst zijn. "Het is absoluut noodzakelijk dat levensreddende medische apparatuur - inclusief zuurstof - de behoeftigen kan bereiken", zei de VN-organisatie in een verklaring.

"Deze middelen vereisen een veilige doorgang, ook met een logistieke corridor door Polen", schreven WHO-baas Tedros Ghebreyesus en regionaal directeur voor Europa Hans Kluge in een gezamenlijke verklaring. Volgens de WHO bereikt de zuurstofvoorziening in Oekraïne "een zeer gevaarlijke situatie", met "vrachtwagens die geen zuurstof kunnen vervoeren tussen fabrieken en ziekenhuizen".

In sommige ziekenhuizen zijn de reserves al uitgeput, bij de meerderheid van de andere ziekenhuizen zou dat binnen de 24 uur kunnen gebeuren. Geconfronteerd met het risico van een humanitaire ramp in Oekraïne, riepen de VN vrijdag al op tot "veilige en ongehinderde toegang" voor humanitaire hulp in Oekraïne, een verzoek dat door veel landen en zelfs paus Franciscus werd overgenomen.

De WHO zei "zeer bezorgd" te zijn over de burgers in Oekraïne, van wie enkele honderdduizenden het land al zijn ontvlucht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.