Kamer organiseert hoorzittingen over aanpassing euthanasiewet

De Kamer organiseert normaal gezien nog voor het einde van het jaar hoorzittingen over een mogelijke aanpassing van de euthanasiewetgeving voor patiënten met dementie. Dat is afgesproken in de Commissie Gezondheid.

Patiënten met dementie die op een bepaald moment euthanasie willen, hebben met de huidige wetgeving twee keuzes: euthanasie aanvragen op het moment dat ze nog wilsbekwaam zijn, en dus met potentieel nog een aantal goede jaren voor de boeg, of sterven na een lange lijdensweg. Open VLD pleit er al langer voor om daar een mouw aan te passen, maar stuitte in de vorige legislatuur op een gebrek aan consensus onder de Vivaldi-partijen. 

Open VLD-Kamerlid Irina De Knop diende aan het begin van de nieuwe legislatuur een nieuw wetsvoorstel in de Kamer in, dat mee werd ondertekend door de Franstalige socialisten van PS. Dat voorstel moet euthanasie bij vergevorderde dementie mogelijk maken. De Kamercommissie Gezondheid besliste om nog voor het einde van het jaar te starten met hoorzittingen over het thema. 

Kans stemming klein

De kans dat het liberale voorstel ook gestemd raakt, is klein. Op de achtergrond spelen immers de federale regeringsonderhandelingen, waar Open VLD noch PS bij betrokken zijn. De voorzitters van N-VA, MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V spraken een tijd geleden al af dat er in afwachting van die regering geen teksten van de oppositie worden gestemd in de Kamer - of tenminste geen teksten waarover er binnen de vijf partijen geen consensus bestaat. Daarnaast is het de bedoeling om over de ethische dossiers - naast euthanasie ook abortus en draagmoederschap - afspraken te maken in het regeerakkoord.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.