Inbraakpreventie en vakantie: artsen, let op met sociale media!

Vorige week raakte bekend dat dieven ingebroken hadden in de rijwoning van de Antwerpse plastisch chirurg Philippe Brewaeys. Mogelijk zagen de inbrekers hun kans schoon toen ze via sociale media vernamen dat de arts en zijn echtgenote op reis waren. Cave!

In Het Laatste Nieuws getuigt de echtgenote van dr. Brewaeys dat de inbrekers vermoedelijk op Instagram vernamen dat het koppel op reis was. Vandaar haar bericht op haar - overigens populaire Instagram-pagina met ruim 10.000 volgers: "Beste volgers, na een afschuwelijke inbraak bij ons thuis verkies ik om hier niets meer met jullie te delen... Bedankt!"

De buit van de inbrekers was blijkbaar niet min: ze stalen peperdure designerhandtassen en juwelen uit villa van dr. Brewaeys. Toen het echtpaar tijdens het verlengd weekend op uitstap was, kreeg het een alarmmelding binnen vanuit hun huis in Antwerpen, waarop ze onmiddellijk hun dochter in de buurt verwittigden en huiswaarts trokken. Maar toen was het al te laat: het alarmsysteem bleek onklaar te zijn gemaakt. 

De daders waren blijkbaar via het dak binnen geraakt. "Ik plak er niet graag bedragen op", antwoordde de chirurg op de vraag of er veel werd buitgemaakt. "Maar het gaat om cadeaus over een periode van 30 jaar. Je kan je dus wel voorstellen dat die som heel hoog oploopt."

Volgens de politie gingen de daders zeer professioneel te werk, zeker omdat ze een vernuftig alarmsysteem wisten te omzeilen. 

De Antwerpse politie roept op om voorzichtig te zijn met berichten op je sociale media wanneer je op vakantie bent. Het is vaak beter om je plezier pas nadien te delen. Met de expliciete melding dat je weer thuis bent erbij.

De Orde maande in vroegere adviezen ook al aan om op te letten wat je als arts post op sociale media. Niet alleen met betrekking tot je veiligheid, maar ook in het licht van mogelijke deontologische problemen en cyberfraude.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.