Frankrijk voert vaccinatiepas in vanaf 15 januari

Frankrijk voert de vaccinatiepas in vanaf 15 januari. Dat heeft de Franse premier Jean Castex maandagavond aangekondigd op een persconferentie over nieuwe coronamaatregelen. De persconferentie werd op de Franse zenders uitgezonden. De maatregelen moeten de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus afremmen.

De vaccinatiepas moet de gezondheidspas vervangen en zal onder andere gelden in restaurants, musea, theaters en sportzalen. Een negatieve test is dan niet meer voldoende.

De premier kondigde ook nog aan dat de Franse bevolking vanaf dinsdag hun herhalingsdosis van het coronavaccin kunnen krijgen drie maanden na de tweede injectie, dus niet langer na vier maanden. Door dat interval te verminderen, volgt de regering het advies van de Franse gezondheidsautoriteit HAS. Net voor Kerstmis had die aangeraden om de herhalingsdoses al toe te laten na drie maanden.

Die maatregel is bedoeld als reactie op de opmars van de omikronvariant. Die is niet alleen meer besmettelijk maar omzeilt ook deels de bestaande vaccins, ook al blijven die algemeen werkzaam tegen de ernstige vormen van COVID-19. Verschillende studies tonen dat een herhalingsdosis de bescherming verhoogt tegen omikron, ook al is nog niet duidelijk hoe lang die hogere bescherming blijft. In die onzekere context is een vierde vaccinatie "een mogelijkheid", gaf de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran toe. 

Castex zei ook dat vanaf 3 januari gedurende drie weken klanten in bars en cafés niet langer rechtstaand mogen consumeren. Dat mag dan enkel nog zittend aan tafel, aldus de premier.

Daarnaast moeten de Fransen, wanneer het kan, minstens drie dagen per week thuiswerken. Ook mogen maar maximum 2.000 mensen aanwezig zijn op evenementen binnen en 5.000 buiten. 

Concerten waar aanwezigen rechtstaan, zullen worden verboden. Er komt ook een verbod op eten en drinken in alle bioscopen, theaters, sportgelegenheden en het openbaar vervoer, ook als dat over lange afstand is, aldus nog de premier. 

Ook zal het mondmasker verplicht worden in stadscentra, aldus de premier. 

De Franse regering zal ook de isolatieregels voor mensen die positief hebben getest op COVID-19, en hun contacten, aanpassen. De duur van die isolatie wordt op het einde van de week bepaald, aldus Castex.

De premier verwierp echter de invoering van een avondklok op oudejaar. Hij riep de bevolking wel op om "grote feesten en grote diners" te vermijden. Ook van een mogelijk uitstel van de heropening van de scholen op 3 januari, is geen sprake. De sluiting van de scholen is volgens hem een allerlaatste optie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.