FOD Volksgezondheid laat 8,6 miljoen dosissen covidvaccins vernietigen

De FOD Volksgezondheid laat 8,6 miljoen dosissen covidvaccins vernietigen. Samen met nog andere producten, zoals tests waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden, wordt een voorraad ter waarde van 207 miljoen euro vernietigd. Dat deelt de FOD Volksgezondheid, die instaat voor de opslag en het beheer, vrijdag mee.

Sinds 2020, bij het begin van de coronapandemie, legde België een strategische voorraad aan van onder meer geneesmiddelen, vaccins en testmateriaal. Maar vele aankopen gebeurden op een moment dat er schaarste heerste op de markt en niemand wist hoe de pandemie zou evolueren. Vooral in en na de eerste coronagolf, in het tweede kwartaal van 2020, werd daarom gekocht wat kon. Ook over de covidvaccins was er veel onzekerheid over welke van de vaccins die in ontwikkeling ware n uiteindelijk zouden werken. België tekende daarom in op de Europese groepsaankoop van verschillende vaccins, om het risico te spreiden. Omdat verschillende vaccins uiteindelijk werkzaam bleken, leidde dit tot een overschot. Ons land doneerde vaccins aan ontwikkelingslanden, maar ook vanuit die landen slonk de vraag snel.

"Om verschillende redenen bleken de exact benodigde hoeveelheden covidvaccins moeilijk in te schatten, aangezien deze afhankelijk waren van de goedkeuring van de vaccins in kwestie en hun werkzaamheid en veiligheid, twee onbekende factoren tijdens de pandemie. Deze aankopen waren voorzien om het worstcasescenario het hoofd te kunnen bieden. De opkomst van telkens nieuwe varianten zorgt er regelmatig voor dat er nieuwe variant-aangepaste vaccins dienen te worden geproduceerd, waarna er geen vraag meer is naar de eerdere, niet aangepaste vaccins. Ondanks de hoge vaccinatie- en boostergraad in België blijven er op die manier telkens dosissen ongebruikt en vervallen ze uiteindelijk. Bij sommige vaccins waren meerdere dosissen nodig voor de effectiviteit", klinkt het in een c ommuniqué.

Naast de 8,6 miljoen dosissen covidvaccins laat de FOD ook andere producten vernietigen waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is, zoals tests, reagentia, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, en producten die niet aan alle normen voldeden, zoals sommige mondmaskers. Er zitten ook geneesmiddelen bij die aangekocht worden voor een humanitaire hulpmissie naar Turkije in 2023 en vaccins tegen apenpokken. De kosten voor de vernietiging bedragen 165.000 euro. "Op die manier worden ook onnodige opslagkosten vermeden en komt er plaats voor nieuwe producten", zegt de FOD.

Het is een interdepartementaal platform, samengesteld uit de FOD Volksgezondheid, het federale geneesmiddelenagentschap FAGG, het Nationaal Crisiscentrum en Defensie, dat sinds mei 2022 de beste strategie voor het beheer van de federale strategische voorraad bepaalt. Het platform adviseert de minister van Volksgezondheid. Een 'Purchase Committee', met naast de FOD Volksgezondheid ook vertegenwoordigers van de deelstaten en experts, moet dan weer antwoorden op Europese gezamenlijke aanbestedingen van covidvaccins. "Bij de samenstelling van de strategische voorraad wordt systematisch gestreefd naar een zo duurzaam mogelijke voorraad, met de verplichting om vernietiging van producten zoveel mogelijk te vermijden", besluit de FOD.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Gertie Daerden

    23 juli 2024

    De belastinggelden gaan hoofdzakelijk naar Farma en wapenindustrie (oorlogsgebieden). Voor de rusthuizen is er geen geld. Ouderen gevaccineerd en de rest van hun verzorging is blijkbaar bijzaak. We zijn met z'n allen de draad kwijt, de basis is zoek. Een goede verzorging van onze ouderen draagt volgens mij meer bij aan hun welzijn en werkt vast levensverlengend.

  • Lucas Kiebooms

    22 juli 2024

    gaat men niet wat licht over dit bericht. Stelt het de vaccinatie zelf niet in vraag, noch de efficiëntie noch de veiligheid waren bewezen. In feite had de hele vaccinatie geen bewezen zinvolheid. Waarom andere behandelingsschema die wel effectief bleken niet mochten en tot vervolging hebben geleid wordt niet aangehaald, neen men vindt dat men zelfs zorgvuldig is. En vooral wie verantwoordelijk is voor deze incoherente en tegenstrijdige maatregelen worden niet financieel afgerekend, alles ten laste van de belastingbetaler.

  • Raymond DUMONT

    22 juli 2024

    Misschien best investeren in exporten dan in va ccins
    Die kunnen later een nieuwe weg vinden en moeten niet direct vernietigd worden.
    Bedankt ook voor de zorgzaamheid waarmee ons belastinggeld beheerst wordt.

  • Benno Martini

    22 juli 2024

    Komt extra bij de corona subsidies