Federale formatie nu echt van start

Vertegenwoordigers van de vijf partijen die samen een nieuwe federale regering willen vormen zitten sinds 12 uur samen voor het echte startschot van de formatie. Een uitspraak van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau over het Waalse regeerakkoord veroorzaakt wat ruis op de lijn.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is sinds vorige week woensdag federaal formateur. Hij probeert een nieuwe regering te vormen met N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés, de zogenaamde 'Arizona'-partijen, naar de kleuren in de vlag van die Amerikaanse staat. De Wever werkte de voorbije week aan de eerste onderhandelingsnota's, die intussen aan de andere partijen zijn overgemaakt. 

Die teksten, die N-VA 'sneuvelnota's' noemt, omvatten nu nog vooral de N-VA-standpunten. Vanaf dinsdagmiddag wordt er in thematische werkgroepen over gedebatteerd. "Er is nog veel werk", zei Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot voor aanvang van de startvergadering aan de pers. "Het wordt een lange zomer." CD&V-kopman Sammy Mahdi vindt het "niet onlogisch" dat de nota's vanuit N-VA-standpunt vertrekken. "Vanaf deze namiddag zullen we daar in werkgroepen op reageren en amenderen."

Op de achtergrond steekt al een eerste kleine ergernis de kop op. Tijdens een interview in De Ochtend liet Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zich ontvallen dat regeerakkoorden die MR en Les Engagés vorige week voorstelden voor Franstalig België "vol lucht" zitten. Prévot vond dat "wat kleintjes" ('ça ne vous agrandi pas' in het Frans, red.), zei hij. Mahdi vond het dan weer "niet zo verstandig om de Waalse partijen die eindelijk doen wat Vlaanderen verwacht" zo weg te zetten. "Ik wil MR en Les Engagés alleen maar feliciteren met hun akkoord", zei hij. Rousseau zelf liet zich bij de start van de werkzaamheden niet zien. 

De Vooruit-voorzitter liet zich dinsdagochtend ook al opmerken met een opiniebijdrage in De Tijd, waarin hij ervoor pleit om investeringen buiten de begroting te houden. Begroting wordt hoe dan ook één van de belangrijkste thema's van de onderhandelingen, want ons land moet van de Europese Commissie fors besparen. 

Volgens Mahdi zijn investeringen uiteraard essentieel, maar zijn er daarnaast ook grote hervormingen nodig in onder meer de fiscaliteit en de pensioenen. In volksgezondheid moet de regering blijven investeren, vindt de CD&V-voorzitter, wie werkt moet gespaard worden en de breedste schouders moeten een deel van de lasten dragen. "Hoe we dat gaan doen, moeten we nog bespreken."

De Arizona-partijen zitten woensdag/morgen opnieuw samen in werkgroepen. Onder meer het thema economie zou dan op de planning staan. Tussen 3 en 11 augustus wordt er even vakantie ingelast.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.