FAVV controleert onvoldoende op smaakversterkers en kleurstoffen

Het federaal voedselagentschap FAVV checkt in bedrijven niet systematisch welke stoffen in voedingsproducten verwerkt worden. Dat stelt de Europese Commissie in een auditrapport, schrijft De Standaard.

In november vorig jaar ging de Europese Commissie na hoe goed de officiële controle op "voedselverbeteraars" is. Het gaat dan om smaakversterkers en kleurstoffen. Die zijn niet zijn gevaarlijk als de producenten de voorgeschreven limieten niet overschrijden.

Auditeurs trokken samen met FAVV-inspecteurs naar negen bedrijven die voedseladditieven importeren, mengen, verdelen of verwerken. Daaruit bleek dat de FAVV-inspecties niet alle tekortkomingen oppikken.

De meest opvallende vaststelling was dat een bedrijf voor vleesbereidingen een voedsel­additief gebruikte dat niet toegelaten is. Dat werd niet gecontroleerd en dus niet gedetecteerd door het FAVV.

Het FAVV verklaarde aan de Europese Commissie dat de regelgeving te complex is, wat vaak leidt tot discussies met de bedrijven. "We vragen aan de Europese Commissie om die regels te verduidelijken", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.