Europese Commissie lijst vijf "beloftevolle kandidaat-medicijnen" tegen covid-19 op

De Europese Commissie heeft een lijst klaar met vijf beloftevolle kandidaat-medicijnen tegen covid-19. Vier ervan worden momenteel door het Europees Geneesmiddelenagentschap onderzocht op hun werkzaamheid, een vijfde werd al eerder vergund maar komt nu ook in aanmerking voor de behandeling van coronapatiënten.

Terwijl de vaccinatie tegen SARS-CoV-2, het virus dat covid-19 veroorzaakt, in heel Europa vlot verloopt, is er nog steeds maar één medicijn vergund voor de behandeling van wie ziek geworden is. Dat is remdesivir van farmareus Gilead, die daarvoor in juli 2020 een Europese marktvergunning kreeg. De virusremmer kreeg de merknaam Veklury.

Zoals ze in haar medicijnstrategie voor covid-19 vooropgesteld had, heeft de Europese Commissie vandaag vijf kandidaat-medicijnen opgelijst die als beloftevol beschouwd kunnen worden. De Commissie baseert zich voor die inschatting op het onderzoek dat het EMA naar die medicijnen voert.

Een ervan is Olumiant van producent Eli Lilly, met het actieve bestanddeel baricitinib. Dat medicijn is reeds vergund voor de behandeling van patiënten met reumatoïde artritis, maar die vergunning lijkt goede kans te maken om uitgebreid te worden zodat ook de behandeling van coronapatiënten ermee mogelijk gemaakt wordt.

De vier andere kandidaat-medicijnen werken met zogenaamde monoklonale antilichamen en zijn momenteel onderworpen aan een voortschrijdende beoordeling ('rolling review') door het EMA. Door zich op die procedure te beroepen, moet het EMA sneller tot een conclusie kunnen komen. Deze kandidaat-medicijnen zijn afkomstig van, opnieuw, Eli Lilly, van Regeneron Pharmaceuticals, Celltrion en GlaxoSmithKline en Vir Biotechnology.

Volgens Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides zouden tegen het einde van het jaar minstens drie nieuwe medicijnen vergund moeten kunnen worden. "Terwijl de vaccinatie tegen een steeds hogere snelheid verdergaat, zal het virus niet verdwijnen en hebben patiënten veilige en effectieve behandelingen nodig om de last van covid-19 te verlichten", zegt ze.

Kyriakides wil in oktober de lijst met beloftevolle kandidaat-medicijnen kunnen uitbreiden tot 10.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.