Elk woonzorgcentrum moet voortaan een ventilatieplan hebben

Elk woonzorgcentrum moet voortaan een ventilatieplan hebben om te kunnen garanderen dat de maximale CO2-concentraties niet worden overschreden. Dat heeft Departement Zorg vrijdag in een persbericht gemeld. Tijdens de coronapandemie werd duidelijk dat voldoende ventileren en verluchten de verspreiding van ademhalingsvirussen kan verminderen.

In de erkenningsvoorwaarden voor woonzorgcentra is daarom nu opgenomen dat zij de CO2-concentraties in hun binnenruimtes laag moeten houden en dat ook moeten monitoren. "Zeker in woonzorgcentra, waar veel kwetsbare mensen bij elkaar wonen, is voldoende ventileren belangrijk", klinkt het. 

Een ventilatieplan moet onder meer procedures omvatten om CO2-screenings uit te voeren, het ventilatiesysteem te onderhouden en maatregelen om de maximale CO2-concentraties te kunnen garanderen. Woonzorgcentra moeten volgens het Departement Zorg streven naar een concentratie in verblijfsruimtes van niet meer dan 900 ppm (parts per million). De CO2-concentratie mag zeker niet boven 1.200 ppm stijgen.

"Een lage CO2-concentratie is een graadmeter voor voldoende ventilatie", stelt het Departement. Elk woonzorgcentrum moet ook om de twee jaar een ventilatierapport opstellen met de resultaten van de CO2-screenings, een update van het ventilatiesysteem en de opvolging van de verbeterpunten. De Zorginspectie kan met de nieuwe erkenningsvoorwaarden ook controleren of woonzorgcentra voldoende aandacht hebben voor ventilatie en luchtkwaliteit. 

Ontslagnemend Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) benadrukt dat de coronapandemie ons heeft geleerd dat goede ventilatie belangrijk is voor woonzorgcentra en dat de kennis daarover nog kan verbeteren. "Om onze woonzorgcentra hierin te ondersteunen, hebben we sinds de pandemie verschillende instrumenten ontwikkeld, zoals een kwaliteitshandboek ventilatie met tips en aanbevelingen, een concreet stappenplan voor een ventilatieplan en gratis ventilatieaudits met aanbevelingen op maat", aldus Crevits.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.