Eerste Belgische baby geboren na baarmoedertransplantatie

In het UZ Gent is voor het eerst in België een vrouw bevallen na een succesvolle baarmoedertransplantatie. De moeder onderging de complexe ingreep in 2018. Na enkele jaren is ze succesvol zwanger geworden en het ziekenhuis meldt maandag dat er een gezonde baby is geboren.

De jongeling is de eerste baby die in België ter wereld komt nadat de mama een baarmoeder ingeplant kreeg. Een primeur waar jaren aan gewerkt is. 

De ouders namen in 2016 eerst deel aan een grondige medische en psychische screening. Daarna werd een ivf-procedure opgestart bij de vrouw. Haar eicellen werden in het ivf-laboratorium samengebracht met de zaadcellen van haar partner. Eind 2018 werd overgaan tot de transplantatie.Een huzarenstukje, omdat het ook belangrijk is dat het nieuwe orgaan niet wordt afgestoten. 

Een jaar na de transplantatie en zonder tekenen van complicaties begon het traject van embryo-terugplaatsing, wat uiteindelijk leidde tot de succesvolle zwangerschap. De vrouw beviel na 37 weken zwangerschap van een gezonde baby. Die werd met een keizersnede ter wereld gebracht. 

De baby wordt voorlopig niet aan de pers getoond, maar zowel moeder als kind stellen het goed, zegt het Gentse UZ.

De zwangerschap werd nauwgezet gemonitord met tweewekelijkse echo's, dopplermetingen, bloedonderzoeken en een strikt medicatieschema. Binnenkort zal de baarmoeder worden verwijderd om de risico's van langdurige medicatie tegen orgaanafstoting te vermijd

Baarmoedertransplantaties zijn complexe ingrepen die enkel overwogen worden wanneer een moeder kampt met een aangeboren afwijking. De vrouw waarvan sprake heeft het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH)-syndroom, een aandoening waarbij de baarmoeder ontbreekt of onderontwikkeld is. Voorlopig komen ook enkel hersendode donoren in aanmerking. Toen het Gentse ziekenhuis zes jaar geleden de ingreep uitvoerde, was het pas het tiende centrum wereldwijd dat aan de opdracht begon. Sindsdien zijn er internationaal 135 transplantaties en 65 geboortes gerapporteerd. 

Het UZ Gent heeft tot nu toe één baarmoedertransplantatie uitgevoerd binnen de pilootstudie. Van de twintig geselecteerde patiënten konden slechts elf kandidaten worden voorbereid op een transplantatie. Een gebrek aan geschikte donoren vormt de grootste uitdaging. Het ziekenhuis werkt uitsluitend met hersendode donoren en onderzoekt mogelijkheden om het aantal donoren uit te breiden, onder meer via nieuwe technieken zoals machinale orgaanspoeling en een mogelijke uitbreiding naar levende donoren.

Van de elf voorbereide patiënten kozen zes koppels uiteindelijk voor draagvrouwschap, een alternatief dat de afgelopen jaren steeds minder taboe is. Het UZ Gent biedt in die gevallen medische en psychologische begeleiding. Psycholoog Isabelle Stuyver geeft aan dat koppels vaak de voorkeur geven aan genetisch en juridisch ouderschap binnen hun relatie, maar de wachttijden voor een transplantatie kunnen hen doen kiezen voor een draagmoeder.

Het project wordt deels gefinancierd door het Fonds voor Innovatie en Klinisch Onderzoek van het ziekenhuis. Prof. Weyers benadrukt dat dit succes een belangrijke stap is richting de uitbreiding van deze baanbrekende behandeling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.