Een op vier zorgmedewerkers overweegt zorgsector te verlaten

Een op de vier zorgmedewerkers overweegt om het beroep vaarwel te zeggen. Veel werknemers verlaten de zorgsector door het verlies aan zingeving, geweld op het werk en de moeilijkheid om werk en privéleven te combineren. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en de Christelijke Mutualiteit (CM).

De enquête werd afgenomen bij 1.200 verpleegkundigen en zorgkundigen. De studie toont het onevenwicht aan tussen het tekort aan verpleegkundigen en zorgkundigen in de zorgsector enerzijds en de groeiende vraag naar zorg anderzijds. "Met een vergrijzende bevolking en een toename van chronische ziekten, voorspellen prognoses een groeiende vraag naar zorg", zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. "Oplossingen gericht op het opleiden en aanwerven van meer personeel proberen het tekort aan personeel op te vangen."

Uit de studie blijkt ook dat werknemers behouden een uitdaging is. Op dit moment overweegt 28 procent van de respondenten om hun baan op te zeggen en 26 procent denkt er zelfs over om het beroep vaarwel te zeggen. Voorts vindt 76 procent van de respondenten dat ze door de toename van de werklast bepaalde taken niet meer konden uitvoeren, vooral relationele taken.

Dit is volgens Stevens te wijten aan de toenemende complexiteit van de zorg en de toename van niet-verpleegkundige en administratieve taken. "Het vergroot de ontevredenheid over het werk en versterkt het verlies van zingeving. Dat zijn factoren die net essentieel zijn voor het behoud van personeel. Veel zorgverleners melden ook situaties van geweld, zowel onder collega's als door patiënten. Het gebrek aan volledige teams en het gebrek aan tijd om voor uiteenlopende zaken in team te overleggen en werken, zijn ook zeer nadelig", benadrukt Stevens.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.