In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) start vrijdag een test met een robot die het personeel zal ondersteunen bij de toegangscontrole tot het ziekenhuis. De 'Cruzr Health' van Zorabots en Digitopia zal toegangstickets scannen, de koorts van bezoekers meten en kan ook detecteren of iedereen het verplichte mondmasker draagt.
Vanaf dinsdag wordt in beperkte mate opnieuw bezoek toegelaten in het ziekenhuis en zal het dus opnieuw drukker worden. In het UZA wordt gewerkt met een systeem van toegangstickets met daarop een QR-code, zijn mondmaskers verplicht en wordt aan de ingang ook de koorts van bezoekers gemeten. De Cruzr Health zal met deze drie zaken het personeel ondersteunen. Zo kunnen zorgverleners zich meer toespitsen op de eigenlijke zorg.
De Cruzr Health is een toestel van ontwikkelaars Digitopia en Zorabots. In maart stelden de bedrijven nog een ander type voor, dat bewoners van woonzorgcentra in contact houdt met hun familie. Inmiddels zijn er 45 woonzorgcentra in België die gebruik maken van de robot.
Op zo'n 7 seconden tijd kan de Cruzr Health een ticket scannen, koorts meten en controleren of de bezoeker een mondmasker draagt. "Die tijd willen we nog naar beneden krijgen", zegt Jan Brussels van Digitopia.
Naast de ondersteuning bij bezoekerflows, experimenteert ontwikkelaar Digitopia in het UZA ook met tal van andere functionaliteiten. Zo kan de robot surveilleren op andere afdelingen, administratieve taken uitvoeren of voor animatie ingezet worden op bijvoorbeeld de kinderafdeling. "De robot kan werken volgens een geautomatiseerde dagplanning", zegt Brussels. "Zo kan hij tussen 8 en 12 uur ondersteuning bieden aan de ingang en dan automatisch naar de kinderafdeling rijden om een verhaal voor te lezen."
Na de testfase zal Digitopia bij andere ziekenhuizen de mogelijkheden bekijken. Ook buiten de zorg kan de robot van pas komen: "De Cruzr kan eigenlijk overal waar er een onthaal is, ingezet worden."
Voor het Oostendse robiticabedrijf Zorabots, dat sinds 2013 in de zorg actief is, betekende de coronacrisis een enorme sprong. "We hebben in samenwerking met de VN al in verschillende Afrikaanse landen robots in ziekenhuizen ingezet", zegt CEO Fabrice Goffin. "De komende weken gaan we van start in onder meer Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten."