Naar aanleiding van de internationale DNA-dag werd het 'Genome Analytics Platform' (GAP) voorgesteld. Dit platform maakt het mogelijk om in slechts 48 uur en tegen aanvaardbare kosten het volledige DNA te lezen en analyseren.
Een volledige DNA-analyse wordt zo een haalbare, dagelijkse praktijk voor de ziekenhuizen. Het platform is tot stand gekomen door een samenwerking van imec, KU Leuven, UZ Leuven, UGent, Agilent, Western Digital en BlueBee.
Het GAP-platform moet genoomsequencing als dagelijkse praktijk in ziekenhuizen mogelijk maken, bijvoorbeeld voor de diagnose en behandeling van (zeldzame) ziektes, of voor een betere behandeling van pasgeborenen met complexe pathologie.
“De analyse van het volledige genoom kan erg waardevol zijn voor de diagnose en behandeling van zeldzame ziekten”, zegt professor Joris Vermeesch van het Departement Menselijke Erfelijkheid van de KU Leuven. “Elk jaar behandelen we zo'n duizendtal patiënten. Het is ook bevordelijk voor de behandeling van pasgeborenen: als je het volledige genoom in kaart kan brengen en een indicatie hebt van de afwijkingen, dan kan er beter worden ingegrepen. Dat geldt ook voor prenatale chirurgie. Als de sequentie en analyse van DNA in de toekomst nog goedkoper en sneller wordt, is het zelfs denkbaar dat bij elke patiënt een volledige genoomanalyse wordt uitgevoerd."
> Lees ook: Eerste genetische diagnose via artificiële intelligentie met Leuvense software