48 huisartsenpraktijken stappen vanaf 1 april in een proefproject (New Deal), wat een betere zorg moet opleveren, zegt mede-architect van het systeem en professor huisartsgeneeskunde KU Leuven Ann Van den Bruel. Eind 2023 werd ze ook benoemd als algemeen directeur van het KCE. Ze werkt deeltijds als huisarts in De Wijkpraktijk in Antwerpen. Het aantal instappers lijkt voorlopig weinig, maar volgens haar gaat het om de 'durvers'.
In Knack laat ze haar licht schijnen over de innovatie. Enkele uitspraken.
- "We komen uit een luxesituatie waarin hooggekwalificeerden ook de basiszorg op zich namen. Denk aan gynaecologen die uitstrijkjes doen bij gezonde vrouwen. Zoiets kan ook perfect door een verpleegkundige gedaan worden."
- "Het aantal huisartsen daalt en de huisartsen die er zijn, werken vaak minder uren. Het totaal aantal consultaties bij huisartsen in België stijgt met 1,65% per jaar. De combinatie van die factoren zorgt voor een hogere werkdruk voor huisartsen."
- "Zo'n forfaitair model laat mij toe om binnen onze praktijk met een psycholoog en verpleegkundige samen te werken. De opvolging van onze patiënten met diabetes neemt onze verpleegkundige bijvoorbeeld op zich. Hij krijgt een grotere verantwoordelijkheid. De artsen zien dan alleen de patiënten als er echt problemen zijn en focust op zijn of haar kerntaken. Door al die competenties onder één dak te hebben, kunnen we onze patiënten een meer volledige zorg leveren."
- "Onderconsumptie kan theoretisch een nadeel zijn van het betaalmodel per patiënt. De arts incasseert zijn maandelijks bedrag, maar laat de patiënt zo weinig mogelijk toe tot de praktijk. Dat is een extreem scenario natuurlijk. Het omgekeerde is ook waar. Betaling per prestatie werkt overconsumptie in de hand. De arts kan patiënten laten terugkomen om er nog eens aan te verdienen. Dat is natuurlijk een karikatuur, want vaak hebben artsen al te veel werk."
- "Het hybride model probeert die twee met elkaar te verzoenen. Enerzijds krijgt de arts die de extra inspanning doet om ‘s avonds nog een patiënt te zien een beloning. Anderzijds zorgt de betaling per patiënt ervoor dat je ook met verpleegkundigen en psychologen kan samenwerken in je praktijk. Die samenwerkingen kun je aanpassen aan de specifieke noden in de praktijk op dat moment."
- "Het Riziv heeft berekend dat huisartsen die in het proefproject stappen, gemiddeld hetzelfde zullen verdienen als in de prestatiegeneeskunde. Elk trimester kunnen nieuwe huisartsen zich aanmelden om het nieuwe systeem ook te testen. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zal het proefproject, dat drie jaar loopt, evalueren."
- "48 praktijken stappen in het pilootproject. Dat zijn de durvers. Ik hoor bij veel huisartsen aarzeling om als eerste in dit nieuwe systeem te stappen. Maar er is zeker interesse op het terrein."
- "Ik hoop dat het proefproject meer nadruk op preventie en betere zorgzal opleveren. Een huisarts die van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat consultaties doet, heeft dan nog weinig tijd over, om ook nog eens een heel oproepschema te gaan maken voor de griepspuit of voor diabetescontrole. Zo'n arts werkt alleen reactief, terwijl een verpleegkundige meer proactief kan werken. Buitenlandse studies tonen aan dat verpleegkundigen dat beter opvolgen en zo acute problemen kunnen voorkomen."
Laatste reacties
Marij JANSSEN
20 januari 2024Zijn er nog huisartsen nodig als het werk gedaan wordt door de apotheker de diëtiste de verpleegster de coach enzo als elke arts 8uur per dag werkt dan is er geen tekort nu krijgt de pt max 15 min per consult en heb je 2 problemen dan moet je een andere afspraak maken zodat de dr veel verdient in korte tijd heb je iets voor na de spreekuren dan zit je met een probleem ofwel krijg je een saus mee als je naar de wacht gaat ofwel kan de wacht niet komen om 6uur omdat zijn kinderen naar school moeten en nog zoveel meer dat noem ik geen huisartsgeneeskunde meer dat is pure economie