Drie meldingen tijgermug in België, meer en vroeger dan vorig jaar

De tijgermug is in opmars in ons land. In mei en juni is de mug al op drie verschillende locaties gesignaleerd. Dat is vroeger dan vorig jaar. Het Agentschap voor Natuur en Bos is verantwoordelijk voor de bestrijding en neemt maatregelen.

In totaal kwamen er al meer dan 600 meldingen binnen via MuggenSurveillance.be, een website waar burgers foto's kunnen uploaden als ze denken een tijgermug te hebben gespot. Uit analyse door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en gezondheidsdienst Sciensano blijkt dat het in drie gevallen effectief om een tijgermug gaat.

"Vorig jaar werd de eerste tijgermug gespot half juli. Muggen kunnen namelijk meereizen met terugkerende vakantiegangers. De opmars gaat dus gestaag verder", zegt Marie Hermy, onderzoeker bij Sciensano. Bij de drie meldingen dit jaar gaat het om twee volledig nieuwe locaties: een in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node en een in het Luikse Verviers. Ook in Leuven werd er net zoals vorig jaar al een tijgermug gespot. In 2023 kwamen er via het meldpunt in totaal op 18 locaties positieve meldingen binnen.

Bij een positieve melding gaat het ITG ter plaatse en zoekt het naar muggen in een omtrek van 100 meter van de melding. Het Agentschap voor Natuur en Bos is in Vlaanderen verantwoordelijk voor de bestrijding. Dat doet het via een externe partner, Rentokil. Tijgermuggen planten zich voort in stilstaande kleine plassen water, zoals een vol water gelopen bloempot of een autoband. Ze komen niet voor in natuurlijk stilstaand water zoals een vijver.

Tijgermuggen kunnen virussen zoals dengue, chikungunya of zika overdragen. Er zijn nog geen gevallen bekend van mensen die ziek werden na een muggenbeet in ons land. In onder andere Zuid-Amerika woedt momenteel wel een grote dengue-epidemie. Dat uit zich volgens Sciensano ook in meer Belgen die ziek thuis komen van vakantie dan vorig jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.