Dokteren aan dorp of stad (10): Koen Meynendonckx, PVDA Mechelen

De Mechelse huisarts Koen Meynendonckx (48) komt nu al voor de derde keer op voor de lokale verkiezingen. Hij is ervan overtuigd dat hij een verschil kan maken door wat hij dagelijks in zijn consultatieruimte hoort, mee te nemen naar de gemeenteraad. Als derde op de lijst staat hij op een strijdplaats.

Al tijdens zijn studententijd had hij contact met de PVDA, maar zijn engagement was op dat moment eerder beperkt. “Dat groeide echter toen ik als Haio begon in de praktijk van Geneeskunde voor het Volk in Molenbeek. Hier leerde ik niet enkel een goede huisarts te worden, maar ook om buiten mijn vakgebied te kijken en rekening te houden met de bestaande beperkingen in de aanpak van problemen die verder of breder gaan dan het 1 op 1 contact met de patiënt.” Hij geeft als voorbeeld de aanpak van een respiratoir probleem dat ook breder werd benaderd door te kijken naar slechte ventilatie en/of vochtproblemen in huis, ongezonde buitenlucht in de wijk… Zaken waarmee instanties meer mee konden/moesten doen. Dat kon zelfs leiden tot mensen/buurten mobiliseren om hier actie rond te voeren.  

“Vanuit deze visie ben ik ‘in de politiek’ gestapt en is dit nu de derde keer dat ik op een lokale lijst van de PVDA sta. Steeds met mijn twee voeten in de praktijk  zoals volgens mij politiek hoort te zijn en ook in de overtuiging dat ik een verschil kan maken door wat ik dagelijks vanuit mijn consultatieruimte hoor mee te nemen naar de gemeenteraad om de gezondheid van zoveel mogelijk van mijn patiënten en andere Mechelaars te verbeteren.”

Ambitie

“Als arts ligt mijn grote ambitie in het verbeteren van de gezondheid van alle burgers in onze stad, maar met een grotere nadruk op de meest kwetsbaren in onze samenleving”, motiveert hij zijn politiek engagement. “Vandaar dat ik, net zoals mijn partij, op nummer 1 betaalbare en kwalitatieve woningen heb staan. Dat zou het leven voor vele mensen zoveel aangenamer en minder stressvol maken, zodat ze minder aan over-leven moeten denken. Voor onze stad zou dat de beste manier zijn om de (kinder)armoede aan te pakken en voor meer gelijkheid te zorgen, wat dan automatisch ook zal leiden naar een veiligere stad, waar iedere Mechelaar zich gehoord en betrokken voelt.”

Als ander kernpunt stipt hij de mobiliteit aan. “We willen er toch op toezien dat het aanbod van de Lijn zeker niet inkrimpt, omdat dat weer een impact heeft op de kwetsbaarsten in onze stad. Die beschikken niet altijd over een auto en raken zo sociaal geïsoleerd, of ze verliezen dageljks veel tijd door de beperkte dienstverlening (bushaltes geschrapt, minder frequente bussen,...) 

Ook streeft hij een klimaatsbeleid na, dat het voor iedereen mogelijk moet maken om zijn huis/appartement beter te isoleren en goedkoper elektriciteit te verkrijgen door een collectievere aanpak. Dat kan door bijvoorbeeld zonnepanelen in een wijk te leggen die produceren voor alle bewoners van die wijk. 

“Op zich zijn deze voorstellen niet wereldschokkend, maar waar wachten wij nog op om ze toe te passen?,” vraagt hij zich af.

Om zijn politieke plannen te realiseren, wil hij met zijn partij meer gewicht in de schaal werpen. “We hoopten bij de vorige lokale verkiezingen twee zetels binnen te halen, maar dat was jammer genoeg niet gelukt en dat voelde bij mij toch als een nederlaag aan. We zijn met de PVDA in Mechelen niet blijven stilzitten en hebben onze basis nog sterker gemaakt waardoor we in juni 2024 al een mooi resultaat neer hebben kunnen zetten. De ambitie is nu om 3 verkozenen te hebben.”

Drie zetels

Zelf krijgt dokter Meynendonckx naar eigen zeggen veel steun van mensen “die mij al langer als sociaal geëngageerde huisarts kenden, maar niet wisten dat ik bij de PVDA was en op een verkiesbare plaats sta. Op de derde plaats op onze lijst maak ik kans om verkozen te worden en als er dan genoeg mensen op mij stemmen zal ik met plezier en vol overgave voor hen zetelen in de gemeenteraad. Kortom: concreet mikken wij met de PVDA op 8%, wat drie zetels zou betekenen.”

> Dokteren aan dorp of stad (1): dr. Sezer Sari, Vooruit Lokeren

> Dokteren aan dorp of stad (2): dr. Marleen Verboven, DURF Geel

> Dokteren aan dorp of stad (3): dr. Ilse Vandecasteele, pvda Antwerpen

> Dokteren aan dorp of stad (4): dr. Farah Vansteenbrugge, N-VA Oudenaarde

> Dokteren aan dorp of stad (5): Peter Blondeel, Meer dan Groen, Oudenaarde

> Dokteren aan dorp of stad (6): Hilde Anciaux, Samen Vooruit, Machelen

> Dokteren aan dorp of stad (7): Brecht Mertens, N-VA, Ekeren

> Dokteren aan dorp of stad (8): Freya Saeys, Lebbeke leeft

> Dokteren aan dorp of stad (9): Alain Verstraete en Elke Sleurs, N-VA Gent

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.