Corona-expert wordt nieuwe minister van Gezondheid voor Waalse en Franse Gemeenschap

De partij Les Engagés heeft epidemioloog Yves Coppieters aangeduid als nieuwe Waalse minister voor Volksgezondheid. Hij wordt ook bevoegd voor Leefmilieu. De combinatie van beide portefeuilles kan niet los worden gezien van de heisa rond PFAS die ook in het zuiden van het land is ontstaan. De nieuwe Waalse ministers leggen maandag de eed af. Yves Coppieters wordt ook benoemd tot minister van Volksgezondheid van de Franse Gemeenschap om te voldoen aan de kritiek op de grondwettelijke non-conformiteit van een aanvankelijk volledig vrouwelijke regeringssamenstelling.

Coppieters is een 55-jarige arts en professor aan de Franstalige vrije universiteit ULB. Bij het grote publiek raakte hij vooral bekend als expert tijdens de coronacrisis. Coppieters specialiseerde zich in tropische geneeskunde en statistiek en was in het verleden ook in Afrika werkzaam voor Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis. Coppieters sloot zich enkele maanden voor de verkiezingen aan bij Les Engagés.

Diezelfde partij heeft Valérie Lescrenier aangeduid als minister bevoegd voor kinderopvang in de Waalse en Franse Gemeenschapsregering. Ze wordt in de Waalse regering ook bevoegd voor Toerisme en Onroerend Erfgoed. In de Franse Gemeenschap krijgt ze de bevoegdheid Jeugd(hulp).

Lescrenier (44) was tot aan de verkiezingen directrice van de toerismefederatie in de provincie Luxemburg. Ze is schepen in Marche-en-Famenne en werkte in het verleden al op het kabinet van Waals toerismeminister René Collin (cdH). In juni werd ze verkozen tot Kamerlid.

Laatste minuut
De oorspronkelijke samenstelling van de regering van de Franse Gemeenschap, die volledig uit vrouwen bestond, werd onmiddellijk bekritiseerd wegens het niet naleven van de Grondwet. Als reactie op deze situatie werd er snel een stap terug gedaan, met de aankondiging van de integratie van twee mannen in de regering via het systeem van "dubbele petten". Yves Coppieters, al minister van Volksgezondheid in de Waalse regering, werd ook benoemd tot minister van Volksgezondheid van de Federatie Wallonië-Brussel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.