Afwezigheidsattest voortaan automatisch bij zelfevalutietool voor testcode

Wie op basis van de online zelfevaluatie een testcode krijgt om zich te laten testen op het coronavirus, krijgt voortaan automatisch een afwezigheidsattest voor het werk. De maatregel moet de druk op de overbevraagde huisartsen verder verlichten.

Sinds 3 november kan iedereen met milde coronasymptomen via mijngezondheid.belgie.be een zelfevaluatie invullen en - indien nodig - een activatiecode aanmaken om een gratis coronatest te laten afnemen bij een apotheker of in een testcentrum. Die maatregel kwam er om de huisartsen te ontlasten. Maar voor een afwezigheidsattest voor het werk, moeten mensen alsnog langs de huisarts passeren.

De ministers van Werk en Sociale Zaken beslisten daarom om iedereen die op basis van de zelfevaluatie het advies krijgt om zich te laten testen op corona automatisch ook een afwezigheidsattest te bezorgen. De Natioinale Arbeidsraad heeft dat zondag goedgekeurd, meldt het kabinet van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Het afwezigheidsattest vermeldt de dag en het uur waarop de activatiecode werd afgeleverd en is geldig voor de tijd die nodig is om zich te laten testen, met een maximum van 36 uur. De werknemer is verplicht om zich zo snel mogelijk te laten testen en de werkgever meteen het attest over te maken. 

Ook wie telewerkt mag afwezig zijn gedurende de tijd die nodig is om zich te laten testen. Na de test moet het telewerk meteen hervat worden. 

De CAO die de automatische aflevering van de afwezigheidsattesten mogelijk maakt, loopt af op 28 februari. Tijdens die periode kan een werknemer maximaal drie keer gebruik maken van de mogelijkheid om afwezig te zijn voor een coronatest op basis van de zelfevaluatietool.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.