De Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Vlaanderen hebben vorig jaar 123.435 personen bereikt. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen. Tot 2020 stagneerde het aantal bereikte personen, sindsdien neemt het jaar na jaar toe. In 2021 werden 111.067 personen bereikt, het jaar nadien steeg dat naar 117.424, om vorig jaar de kaap te nemen van de 120.000.
De CAW's hebben drie kerntaken: preventie, onthaal en psychosociale begeleiding. Bij een CAW kan iedereen terecht met om het even welke vraag die te maken heeft met welzijn.
Bijzondere aandacht gaat naar het bereiken van de meest kwetsbare personen en groepen, zoals minderjarigen, slachtoffers, gedetineerden of dak- en thuislozen. Samen met de cliënt verheldert een hulpverlener van het CAW de vraag en wordt informatie, advies of directe hulp gegeven. Indien nodig verwijst de hulpverlener door naar meer gespecialiseerde hulp, binnen of buiten het CAW.
In de onthaalfase van de hulpverlening, waar de focus ligt op onder meer vraagverheldering, informatie- of adviesverstrekking en directe hulp, waren er in 2023 105.912 actieve dossiers.
Daarnaast werden 30.153 trajecten opgestart binnen het begeleidingsaanbod. Daarin werken cliënt en hulpverlener samen rond een aantal concrete doelstellingen in de diverse begeleidingsmodules van het CAW. Het aantal hulpverleningstrajecten bedroeg in 2020 nog 25.544.
Iets meer vrouwen dan mannen deden vorig jaar een beroep op een CAW. De meerderheid van de cliënten is tussen 18 en 59 jaar oud. Bij de cliënten die een beroep doen op onthaalwerking zijn er naar verhouding iets meer jongeren en jongvolwassenen. De CAW's hebben ook een specifieke werking gericht op die doelgroep: de Jongeren Aanbod CAW (JAC).