Brussels Gewest naar Raad van State over de verdeling MRI-toestellen

Het Brussels Gewest heeft bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de verdeling van nieuwe MRI-toestellen (magnetische resonantietomografie) tussen de Gewesten. Dat meldt uittredend Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo). Hij spreekt van een "oneerlijke" beslissing van federaal minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Brussel kreeg geen enkel toestel. Vandenbroucke wettigde zijn beslissing eerder al met cijfers.

Eind mei legde een Koninklijk Besluit de verdeling van 20 bijkomende MRI-toestellen vast. Het gaat om 5 toestellen voor Wallonië en 15 voor Vlaanderen.   

"Meerdere instellingen en experten menen dat België het aantal MRI-toestellen moet optrekken tot 38. Maar uit besparingsredenen heeft de federale overheid dat aantal beperkt tot 20", stelt Maron. 

"Vandaag zijn de wachttijden in Brussel erg hoog en zijn bepaalde ziekenhuizen verplicht om 24 uur op 24 onderzoeken te plannen, ook in het midden van de nacht", betreurt de Ecolo-minister, die hekelt dat er een politieke keuze gemaakt wordt om een bepaalde regio oneerlijk te bevoordelen.

"We zien opnieuw dat bepaalde entiteiten de rol van het Brussels Gewest in de gezondheidszorg voor alle inwoners van België niet aanvaarden", klaagt Maron aan. Dertig procent van de patiënten die dagelijks in de Brusselse ziekenhuizen worden verzorgd, wonen niet in het Brussels Gewest, zegt hij, "en als het gaat om diagnostische tests zoals MRI, ligt dat cijfer nog hoger". De minister vindt de beslissing van minister Vandenbroucke "zeer onrechtvaardig. "Ze zal leiden tot een verslechtering van de kwaliteit van de zorg voor de Brusselaars en al wie behandeld wordt in de Brusselse ziekenhuizen".

"Evenrediger"

Vandenbroucke liet eerder al weten dat de verdeling nu net evenrediger is. "Tot voor kort telde het Brussels Gewest 1,69 MRI-toestellen per 100.000 inwoners, terwijl Vlaanderen en Wallonië het met respectievelijk 1,09 en 1,2 toestellen per 100.000 inwoners moesten stellen. Die ratio werd nu gelijkgetrokken tot 1,3."

Ook het argument dat Brussel een groter hinterland heeft buiten het Gewest, sprak hij tegen. "Voor Brussel werd  rekening gehouden met een "bijkomend hinterland van 30 procent", schreef de minister destijds in een brief aan de Brusselse ziekenhuiskoepel Gibbis.

Een audit toonde daarenboven aan dat het aantal uitgevoerde onderzoeken per toestel in Brussel lager ligt dan in de twee andere gewesten. "Dat kan de wachttijden die u aanhaalt natuurlijk ook beïnvloeden", luidde het toen aan het adres van Gibbis.

Het is bekend dat Vlaanderen zijn MRI-toestellen zo goed als 24/24 laat draaien om aan de vraag te voldoen.

> Brusselse ziekenhuizen woedend

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.