Brussel ziet inschrijvingen vaccinatie afnemen na recordweek

In het Brussels gewest werd vorige week een recordweek behaald met 84.630 toegediende vaccins. Een aantal dat deze week overschreden kan worden, maar de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) ziet het aantal inschrijvingen afnemen en voorspelt minder vaccins toe te dienen. Verschillende acties worden ondernomen om de jongere bevolking te blijven motiveren.

Deze week zijn er in het Brussels gewest 96.000 dosissen voorhanden. Toch voorspelt de GGC maandag op basis van de huidige inschrijvingen dat ze slechts 71.300 vaccins zullen gebruiken. Indien nodig is de capaciteit wel voorhanden om dat voorspelde aantal te overschrijden. Ondanks de vertraging zal de kaap van 1 miljoen toegediende vaccins in Brussel deze week wel overschreden worden.

"Op 18 juni hebben we de laatste 200.000 Brusselaars uitgenodigd en maakte 20 procent meteen spontaan een afspraak in de eerste week na de uitnodiging. In de oudere leeftijdscategorieën lag dat aantal vaak op 30 tot 40 procent. We weten dat vaccinatiebereidheid bij jongeren lager ligt", vertelt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

De ambitie van de GGC om tegen midden juli 70 procent van de Brusselaars een eerste prik te geven, wordt steeds moeilijker haalbaar. Om toch zo veel mogelijk mensen te motiveren worden vanaf 1 juli alle vaccinatiecentra, behalve het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek, opengesteld om zonder afspraak langs te komen tussen 10 en 15 uur. In vaccinatiecentrum Heizel is dat zelfs al het geval vanaf vandaag/maandag. Elk centrum zal ook op een vaste weekdag een nocturne houden. 

In Paleis 1 van de Heizel vindt op woensdag 30 juni nog een bijzondere actie plaats. Tijdens een nocturne zonder afspraak van 16 tot 21.30 uur komen verschillende dj's voor de goede sfeer zorgen voor alle 18-plussers. Jongeren van 16 en 17 jaar moeten zich wel op voorhand inschrijven via Bruvax, omdat zij enkel met Pfizer gevaccineerd worden.

Indien er deze week 20.000 vaccins blijven liggen, betekent dat een grotere stock. Aangezien er wordt gewerkt volgens het principe dat de oudste vaccins eerst worden toegediend, zal dat in eerste instantie geen probleem zorgen. "Ze gaan niet vervallen", verzekert Neven. "We zullen kijken hoe we het best met de stock omgaan en dat wordt ook besproken met de taskfore vaccinatie."

De overschot betekent nu dat de vele vaccins die de Brusselse gezondheidsminister Alain Maron wilde ophalen bij Vlaanderen en Wallonië lijken te vervallen. "Er zijn een aantal transfers gebeurd door Wallonië van Johnson & Johnson-vaccins, maar het ziet ernaar uit dat we geen extra vaccins meer zullen opvragen", stelt Neven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.