Bloedonderzoek naar PFAS mist focus op vervuilingshaarden, zegt klimaatorganisatie

Het PFAS-bloedonderzoek dat dit najaar zal plaatsvinden bij 400 Vlaamse volwassenen mist een focus op de vervuilingshaarden. Dat schrijft klimaatorganisatie Climaxi woensdag na de aankondiging van ontslagnemend Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits op dinsdag.

Crevits wil door het onderzoek een beter beeld krijgen op verspreiding van PFAS bij de algemene volwassen bevolking, ongeacht de woonplaats of locatie. De eerste resultaten worden tegen eind 2026 verwacht, meer gedetailleerde milieu-gezondheidskundige interpretaties zijn voorzien tegen het najaar van 2028.

Maar dat is een gemiste kans en bovendien veel te traag, stelt Climaxi. De klimaatorganisatie wijst op vervuilingshaarden in Ronse, Kortemark, Oostende, Kruisem, Waregem, Kruibeke, D'Hoppe en Stabroek. Bij eerder onderzoek in die streken bleek dat 75 procent van de deelnemers te hoge PFAS-bloedwaarden had.

"Minister Crevits kondigde in november vorig jaar een uitgebreid onderzoek aan langsheen vervuilingshaarden zoals stortplaatsen en afvalverbrandingsovens", schrijft Climaxi. "Daarna bleef het lang stil en werd kostbare tijd verloren. Nu komt de minister met een concreet voorstel, maar de focus op vervuilingshaarden is losgelaten. Pas in een volgende fase zou bloedonderzoek langs vervuilingshaarden worden uitgevoerd." 

Volgens emeritus professor toxicologie Jacob De Boer vormt het onderzoek enkel een nuttige steekproef, "als je de monsters niet willekeurig neemt, maar afgaat op wat je al weet". De Boer zegt verder dat het kostenplaatje (661.000 euro) erg hoog is. "Voor een goede PFAS-analyse van 400 monsters is 100.000 euro voldoende", besluit de emeritus professor.

Tot slot zegt Climaxi dat de korte keten PFAS in ons afvalwater en drinkwater een enorme alarmbel zou moeten doen afgaan, maar helaas buiten het bestek van het bloedonderzoek valt.

Lees ook : Vlaanderen plant PFAS-bloedonderzoek bij 400 volwassenen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.