Zullen MSM dan toch bloed mogen geven?

Maggie De Block heeft bij de Hoge Gezondheidsraad (HGR) advies ingewonnen over veilige bloedgift door mannen die seks hebben met mannen (MSM). Deze maand nog komt er overleg met alle betrokken partijen, zowel experten als organisaties en transfusiecentra.

In België zijn MSM levenslang uitgesloten van bloeddonatie. De HGR heeft op verzoek van de minister een rapport opgesteld, zo meldt het kabinet. De minister had een jaar geleden gevraagd of het beleid in verband met bloeddonatie moest worden aangepast. “Enerzijds hadden we de aanslepende maatschappelijke en politieke discussies over bloeddonatie en de toegang ertoe. Anderzijds hadden we in de lente van 2015 ook een uitspraak van het Europees Hof van Justitie die stelt dat uitsluiting van MSM voor bloedgift voldoende wetenschappelijk onderbouwd moet zijn”, zegt de minister. Ze vond het daarom hoog tijd om opnieuw te kijken naar alle facetten van de problematiek, zowel de wetenschappelijke bewijzen als de maatschappelijke en ethische dimensie. Hierbij blijft de veiligheid van de patiënt uiteraard de ultieme toetssteen.

De minister belooft dat er “in de loop van de maand mei 2016 intern overleg volgt tussen alle betrokkenen en dat de experten, organisaties en bloedinstellingen hun respectieve standpunten zullen bepalen.” Een rondetafelconferentie zal het onderzoek afronden. Aan de hand van dit debat zal Maggie De Block bepalen “welke bijsturingen ze aan het beleid inzake bloeddonatie door MSM zal doorvoeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.