“We moeten er als eerste lijn staan, mits goede afspraken met de tweede lijn en een gepaste honorering van de wachtdiensten.” Dat is in een notendop de reactie van dr. Stefan Teughels op het debat over de noodzaak van weekwachten dat nu al enkele weken woedt.
In het debat over het nut van een weekwacht en de flexibiliteit om die te organiseren, vroegen we Stefan Teughels, medisch directeur Domus Medica en voormalig voorzitter Wachtposten Vlaanderen, om een reactie.
Het debat werd in MediSfeer op gang getrokken door dr. Verlinden uit Ternat. Dat ze daarbij een open zenuw raakte, bleek uit de resem reacties op haar brief. Daarin schetste ze dat haar kring (HAK Pajottenland) (nog) geen gecentraliseerde weekwachtdienst in de wachtpost had -enkel het weekend al wel. De weekwachten worden nog per wachtdienstonderdeel georganiseerd binnen de huisartsenkring." Door het oplopende aantal wachtbeurten in haar landelijke kring (steeds nijpender tekort aan huisartsen in de regio) vraagt ze zich af of enige flexibiliteit niet mogelijk is bij de organisatie van die weekwachten en wachtposten.
Uniform systeem met hoogstaande triage
Dokter Teughels: “Mijn ervaring is dat reeds wachtposten met weekwacht startten tijdens covid. Bij ons leidde dat al tot een goede registratie van de weekwacht in de wachtposten. Het aantal consulten nam niet drastisch toe. Twee: om naar een coherent beleid te gaan in ons land, moeten we naar een uniform systeem vanuit het standpunt van de burger. Dat betekent een 7/24 systeem van wachtposten waarbij de uren op hetzelfde moment starten en eindigen. Dat schept klaarheid voor de burger.”
Een dergelijk systeem vergt een hoogstaande triage zowel tijdens de week als in het weekend, "want de wachtposten willen niet als ‘supermarkt’ dienen. Eens dat systeem overal geïnstalleerd, moeten we bekijken waarvoor we als huisartsen nog nodig zijn tijdens de nacht om dan desgevallend naar spoedgevallen te triëren.”
“Wat de 1733 betreft, dienen we een onderscheid te maken tussen de avond en de nacht. ’s Avonds kun je die oproepen lokaal aanpakken, net omdat het aantal telefoontjes dan aanzwelt. ’s Nachts is het nodig om de permanentie daar op grotere schaal te organiseren. Voor de artsen kunnen we ’s nachts evolueren naar mindere maar zwaardere wachten. Voor de burger zit er dan niets op dan iets verder te rijden naar de dichtstbijzijnde wachtpost die open is.”
“Wat mijns inziens moeilijk ligt, is het standpunt van onze Franstalige collega’s die enkel nog tijdens de diepe nacht voor vier pathologieën wilden uitrukken: palliatieve patiënten, woonzorgcentra, bedlegerige patiënten en overlijdens. De minister heeft hen daar teruggefloten.”
“Ik ga er wel mee akkoord dat door de dichtslibbende praktijken een opvangnet nodig is. En dan rijst de vraag of we nog voor eerdere luttele zaken moeten tussenkomen. Daarnaast is een betere vergoeding voor artsen die wachtdiensten doen, absoluut nodig."
In het pleidooi van dr. Verlinden klonk ook de vraag door naar meer flexibiliteit en geen te star, van bovenaf uniform opgelegd systeem?
“Die flexibiliteit moeten we bij voorkeur met enkele experts aan mobiliteit en bevolkingsdichtheid relateren om te zien hoe we de avonden opvolgen”, reageert dr. Teughels. “Maar een vlot lopend triagesysteem 1733 blijft een must. En dat”, geeft hij toe, “bestaat in Vlaanderen soms nog niet op beperkte schaal. In de andere regio’s is het nog geen constante. Ik ben er voorstander van dat dit provinciaal georganiseerd wordt. En we moeten de patiënten ook goed opvoeden wat de keuze voor wachtpost of spoed betreft.”
Is die patiënt wel opvoedbaar op dat vlak? Men probeert dat al decennia lang te doen?
“Net daarom moeten we een sluitend systeem hebben. Een patiënt getrieerd voor de wachtpost, moet afgewezen worden door de spoed als hij toch die triage in de wind slaat."
"Daarnaast is het nodig om het financieringssysteem aan te passen. Nu worden zowel spoedgevallen als huisartsenwacht betaald per kop en zo blijven ze concurrentieel, terwijl ze elkaar moeten aanvullen. Dat je nu ’s nachts zowel een spoed- als een huisarts paraat houdt voor bij wijze van spreken een man en een paardenkop, kunnen we ons niet meer veroorloven. Lokaal sluitende organisatieafspraken zijn hier aangewezeb. Van bovenaf is alleen een raamwerk nodig, plaatselijk moet je wat kunnen spelen binnen de uitgezette krijtlijnen.”
Laatste reacties
Charles RYSENAER
09 mei 2023Mag ik U beleefd vragen te kijken naar de wachtregeling van bv. Monaco?
Tot 22u00 bestaat er een huisartsenpermanentie, vanaf dan en tot 07u00 blijft enkel de Spoedopname ter beschikking!
Wat blijkt?
De gevreesde overrompeling van de spoedopname bleef uit mede door een iets hogere drempel.
De bevolking aldaar is natuurlijk anders samengesteld dan bij ons maar dit mag dan wel een denkoefening worden...
charles rysenaer
Thierry MONTOISY
09 mei 2023vroeger waren er geen weekavondwachten en iedereen stond in voor de permanentie van de eigen patienten,gedurende een ganse werkweek
de weekendwachtdienst liep van vrijdagavond tot maandagmorgen en we stonden er alleen voor zonder secretariaat en enkel hulp van de partner
nu moet alles gebeuren binnen een tijdspanne van een nine to five job en alle artsen ook groepspraktijken en zelfs wijkgezondheidscentra hebben een patientenstop
patienten vinden geen nieuwe huisarts als ze verhuizen en worden overdag niet geholpen,dus overbelasten ze het avondwachtsysteem en de spoed van het ziekenhuis
er zijn minder artsen dan vroeger,en de artsen die er zijn zijn minder bereid om 12 uur en meer te werken/dag ,hun gezin en eigen kwaliteit van leven gaan voor ,terwijl het beroep van huisarts vroeger meer een roeping was
onze maatschappij is veel hectischer geworden,patienten hadden vroeger meer respect voor ons en nu moet alles kunnen en liefst direct gebeuren ,terwijl veel pathologie gerust een paar dagen kan wachten
vroeger liepen de patienten ook niet voor een banale verkoudheid naar de dokter ,de derdebetalerregeling
heeft het aantal onnodige consulten fors opgetrokken,het kost hun immers bijna niets en de drempel ligt te laag ook voor de zorg in het weekend zeker als ereen derdebetalerregeling van toepassing is ,dit systeem van derdebetalerregeling zou er enkel mogen zijn voor de meest kwetsbaren onder onze patienten maar niet zomaar voor iedereen
verder mocht de numerus clausus wel afgeschaft of versoepeld worden ,maar iedereen zomaar toelaten zonder enige vorm van proef kan ook niet ,artsen moeten wel bekwaam blijven !
huisartsenwachtposten zouden dichter tegen of aan de klinieken moeten liggen dit zou de samenwerking tussen eerste en tweede lijn pas bevorderen en huisartsen zouden dan ook beter beschermd zijn tegen geweld
ook de weekavondwachten zouden moeten georganiseerd worden in de weekendwachtposten , het wordt tijd dat de overheid ook hier geld voor vrijmaakt ,een systeem om nog alleen op pad te gaan ,maakt ons een makkelijke prooi voor criminelen
Guy Michotte
08 mei 2023Momenteel lijken wachtposten echt supermarkten en dat is vooral te danken aan het systeem betaling per prestatie. Je zou beter een waardig uurloon vastleggen voor de wachtarts. Je kan op die manier veel duidelijker grenzen afbakenen voor wat al dan niet op een wachtpost thuishoort.
Een wachtpost hoort mi ook de voortriage te zijn voor de spoeddienst, dus logischerwijs hoort hij thuis in het ziekenhuis. Dat men dat van overheidswege eens oplegt of de financiering daarvan afhankelijk maakt.
Guy Michotte