Wachten: Riziv financiert geen Vlaamse en Waalse "coördinatoren" meer

Vanaf 1 oktober zijn er geen Waalse en Vlaamse "wachtcoördinatoren" meer die het Riziv financiert. Deze plotse verandering is een bron van zorg voor het Franstalige huisartsensyndicaat GBO. Het vraagt zich af hoe het Riziv de dialoog met het veld over de wachtposten en -diensten denkt voort te zetten, nu op 1 juli een functionele samenwerking wordt verwacht.

Onlangs heeft de Waalse coördinator, Charles Daffe, zijn overeenkomst met het Riziv niet verlengd. Eind september vernam zijn Vlaamse ambtgenoot, Herman Vyverman, dat zijn opdracht ten einde liep.

Het Kartel (waarvan de GBO deel uitmaakt) en AADM hadden gevraagd om aan de agenda van de laatste medicomut enkele vragen toe te voegen over de toekomst van het overleg met de huisartsen, hun vertegenwoordigers en hun wachtposten, net wegens de verdwijning van deze coördinatoren. Zo tast men nog in het duister over de functionele samenwerking die door de kwaliteitswet wordt opgelegd of de vraag naar de voortzetting van de experimenten met aanwezigheidsdienst op weekdagen.

De GBO is ook bezorgd over de onzekerheid voor de oprichting van nieuwe eenheden die binnen 9 maanden de wachtdiensten moeten organiseren door diverse wachtposten samen te voegen (met enkele uitzondering waarbij een wachtpost tijdelijk alleen kan werken). Ter herinnering, de huisarts zal verplicht zijn in zijn zone deel te nemen aan de door de samenwerking ingestelde wachtplicht, met vrijstellingen die door de Orde worden verleend op grond van criteria zoals leeftijd of gezondheidstoestand.

"Als het 'goedkeuringsdecreet' voor deze samenwerkingsverbanden wordt gepubliceerd, kan een wachtpost geen plannen maken voor een toekomstige organisatie zolang het financieringsdecreet niet is gepubliceerd", zegt Jean-Noël Godin (foto) van de GBO (*).

"En om de waarheid te zeggen, weten we helemaal niet of er geld op tafel zal komen. 750.000 was gepland voor 2021, maar is niet uitgegeven omdat de kwaliteitswet een jaar is uitgesteld. Dit geld was bedoeld voor samenwerkingsprojecten, maar de coördinatiekosten zullen spoedig duidelijk worden. Wij zijn nogal pessimistisch over de beschikbaarheid, in 2022, van de middelen om ze te financieren. Wij willen niet dat de staat nieuwe regels oplegt zonder de nodige financiële middelen voor de tenuitvoerlegging ervan ter beschikking te stellen. En wat de functionele samenwerking betreft, die mag niet ten koste gaan van de honoraria."

"Bovendien kunnen huisartsen in Vlaanderen het terrein afbakenen door toekomstige functionele samenwerking af te stemmen op eerstelijnsgebieden - of zelfs ziekenhuisnetwerken. Maar dergelijke zones bestaan (nog) niet in Wallonië. Zowel onze gesprekspartner als Guy Delrée, voorzitter van de Waalse kringen, "zullen moeten nadenken over de groepering van de posten, want zeer kleine wachtposten in zeer kleine gebieden hebben niet veel zin. "

(*) Bvas verdedigt van haar kant de vrijheid van huisartsen om hun lokale wachtdiensten buiten de wachtpost te organiseren en heeft beroep aangetekend bij de Raad van State om het "goedkeurings"-besluit nietig te laten verklaren. De GBO verdedigt eveneens de vrijheid van de huisartsen, maar pleit vooral voor de herintegratie van de kringen in de reflectie over de organisatie van de wachtdiensten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.