Het leeuwendeel van de respondenten in onze peiling acht het gewicht van de expertenadviezen bij de finale politieke beslissingen over het algemeen voldoende of te klein (samen ruim 78%). De experten genieten dus over het algemeen wel wat krediet bij de artsen. Wel bestaat de indruk dat de weerstand de jongste tijd groeit. Teleconsultaties winnen dan weer krediet.
Een niet te veronachtzamen minderheid van goed 21% oordeelt alvast dat deskundigen te veel in de pap te brokken hebben. Blijkbaar werd dat zelf ook wel aangevoeld vermits de GEES opgedoekt werd eind augustus om plaats te maken voor een ‘verruimd’ adviesorgaan, Celeval (zie grafiek).
De bevolking moest heel veel info verwerken naar aanleiding van Covid-19. Is het begrip van patiënten van de ziekte, social distancing, contactopsporing, testing… nog niet optimaal? Het antwoord bewijst dat niet alleen de communicatie overheid-artsen aan duidelijkheid te wensen overlaat. Meer dan 62% van u wordt met vele vragen geconfronteerd van patiënten, elke dag. Omdat de overheid blijkbaar haar boodschap niet helder genoeg communiceert. Het spreekt vanzelf dat dit veel praktijktijd opslorpt en mee huisartsen onder druk zet in de afhandeling van hun takenpakket.
Of u in het discours met uw patiënten tekens merkt die wijzen op een zekere morele verslapping en dus minder opvolgen van de overheidsmaatregelen? De cijfers zijn zeker niet geruststellend: 57% ziet geregeld enige nonchalance in het patiëntengedrag sluipen, nog eens 36% soms. Zoals we eerder al schreven, zijn huisartsen kanaries in de koolmijn. Dit belooft niet veel goeds.
Teleconsultaties
Tot slot nog een positieve noot ter afsluiting van dit communicatiegedeelte: de meeste patiënten blijven geregeld (64%) of soms (28%) teleconsultaties, attesten en vernieuwingen van voorschriften vanop afstand vragen nu de ‘normale’ activiteiten hervat zijn. Een positieve trendbreuk is dat. Covid-19 heeft niet alleen negatieve gevolgen gehad.
Of die vaststelling ook geldt voor artsen, melden we in het stukje over uw politieke wensen.
Lees ook:
> Vooral onduidelijke richtlijnen bemoeilijken uw werk
> 8 op de 10 huisartsen betreuren hun ondervertegenwoordiging
> Zes op de tien huisartsen zien teleconsulteren zeker zitten