Taken delegeren? Ja, maar aan wie en hoe? (Syndicaten)

De New Deal stelt in zijn vierde pijler taakdelegatie voor. Over die noodzaak is iedereen het eens. Maar als het gaat om de manier waarop, ontstaan er duidelijk nuances tussen de syndicaten. Niet dat die fundamenteel zijn en de discussie loopt nog. De dokters De Munck (GBO/Kartel) en Brunel (ABSyM/Bvas) lichten dat toe vanuit het zuiden van het land.

Dr. Paul De Munck (GBO/Kartel) merkt in het debat over de keuze tussen praktijkverpleegkundigen en praktijkassistenten een risico dat op termijn niet goed is.

Alle artsen klagen over de administratieve lasten. Paul De Munck is het eens met de aanvankelijke constatering om artsen, althans gedeeltelijk, van deze taken te ontlasten. Hij wijst er echter op dat het niet gepast is om iemand die is opgeleid in medische of verpleegkundige basistechnieken, in te zetten waar alleen behoefte is aan administratieve bijstand. En er is goed opgeleid medisch secretariaatspersoneel. Impulseo II-subsidies kunnen al helpen bij de financiering voor de inhuring ervan en Impulseo III, een tele-secretariaat. "Het zou voldoende zijn om deze regelingen nog voordeliger te maken," luidt het.

"Waar medisch secretariaatspersoneel volstaat, wat zou een verpleegkundige dan toevoegen? We moeten dus weten wat we nodig hebben en eventueel de opleiding creëren die ontbreekt. Het nieuwe beroep van praktijkassistent bestaat al in sommige landen. Laten we kijken hoe het werkt en ervan leren."

"Van Nederlandstalige zijde is er veel animo voor een nieuwe opleiding voor praktijkassistenten en om hen te wettelijk te erkennen als zorgverleners. Toch heeft de Hoge Raad voor Specialisten en Huisartsen onlangs in principe ingestemd met de inzet van praktijkassistenten, opgeleid om een aantal handelingen te verrichten die gewoonlijk verpleegkundigen of artsen doen. Maar het valt nog te bezien of jongeren hiervoor zullen kiezen."

"En stel dat er dergelijke professionals zijn, hoe kunnen ze dan binnen of buiten een new deal praktijk gefinancierd worden?  Praktijkassistenten en/of praktijkverpleegkundigen kunnen slechts een gedeeltelijke palliatieve oplossing bieden voor het huisartsentekort, geen permanente oplossing."

Keuze?

Bvas staat ook achter het idee om bepaalde taken te delegeren, legt dokter Elodie Brunel, huisarts en bestuurslid, uit. Dat werd besproken als onderdeel van de New Deal-voorstellen. "Maar we hadden liever gezien dat artsen de keuze kregen tussen praktijkassistenten en praktijkverpleegkundigen. In werkelijkheid worden het waarschijnlijk praktijkverpleegkundigen. Na hun afstuderen zullen ze een jaar bijscholing volgen."

Het plan om praktijkassistenten in te voeren, voorzag ook in een extra jaar opleiding nadat men een medisch secretariaatsdiploma haalde. In dat jaar zou men preventief met patiënten kunnen werken en dossiers kunnen beheren. Maar uiteindelijk zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn "ook al lopen de discussies nog en wordt de optie 'assistenten' niet definitief opgegeven", zegt dr. Brunel. "Maar al die besprekingen duren lang, terwijl de eerste New Deal-praktijken naar verwachting in januari 2024 van start zullen gaan. Met andere woorden, tegen die tijd kunnen er sowieso geen assistenten meer komen. "Het worden dus praktijkverpleegkundigen, in ieder geval in eerste instantie", besluit ze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.