Achter de schermen is Stuurgroep Kafka, die Jong Domus, VAS en ASGB verenigt in de strijd tegen de bureaucratie, volop bezig met een nieuwe actie:. Weldra ziet een site het licht die zich toespitst op zinloze attesten en die u ook op de hoogte houdt van de activiteiten van de stuurgroep. "We leven in een zeer bureaucratische maatschappij."
Sylvie Geurts (Bvas) die naast Pieter Mertens (ASGB) en Sophie Van Steenbergen (Jong Domus) de stuurgroep trekt, geeft tekst en uitleg. "Op de site zullen huisartsen info kunnen vinden over attesten die door patiënten veel gevraagd worden. We houden iedereen ook op de hoogte van wat wordt afgeschaft. Sophie is vooral bezig met attesten Kind en Gezin, ik met wapen- en schietattesten, Pieter richt zich dan weer op een ander onderdeel van de site. Veel work in progress dus!"
De website zal ook duidelijk aangeven welke attesten u kunt weigeren en wat een paraplu-attest is. Anderzijds wordt ook duidelijk omschreven welke attesten u niet mag weigeren. "Een weigering motiveren met de uitspraak dat u geen zin hebt in administratie, volstaat niet (lacht)"
De actie in Nederland die de administratie vergastte op een koekje van eigen deeg, vindt Sylive fantastisch "maar niet haalbaar want je pest er eigenlijk je patiënten mee. We bespraken ze ook al intern. De patiënt zal niet in orde zijn met zijn papieren als we zo reageren. Hij wordt dan het slachtoffer."
Fantasie-attesten
"Anderzijds: attesten schrijven die patiënten als het ware tijdens de consultatie uitvinden, weiger ik. Patiënten die zich kwaad maken op huisarts tijdens consult, dat is niet leuk. Je riskeert soms met een schuldgevoel opgezadeld te worden. Maar op zich is het geen probleem vandaag als je een patiënt verliest die onredelijke vragen heeft, in tegenstelling tot plethoratijden enkele decennia geleden.
"Die vrouw die vooraan in bus wilde gaan zitten, gedekt door een attest, zoals Ralph Pacqueu aanhaalde in MediSfeer: dat is een schoolvoorbeeld om te weigeren. Ik noem dat een fantasie-attest. Dan is het aan ons om neen te zeggen op een vriendelijke manier. Hier hebben we een educatieve taak."
Een tweede groep is die van de administratie van werkgevers, overheid en ziekenfondsen. Een heel moeilijk hoofdstuk voor onze site is dat, maar we proberen ook daar zicht op te krijgen."
Te zot voor woorden
Sylvie heeft het niet moeilijk om zelf een frappant voorbeeld voor de geest te halen van een zinloos attest. "Corona maakte het sowieso erger qua overbodige administratie. In volle covidperiode toen het superdruk was, kreeg ik een jongen met een been in gips over de vloer. Hij had een papiertje nodig van mij waarin ik bevestigde dat hij een lift op school mocht gebruiken en niet naar de vierde verdieping via de trap moest...dat zijn idiote attesten vanwege de school. Die jongen moest hiervoor speciaal bij mij langs! Dat is te zot voor woorden."
Sommige attesten hebben zeker een juridische bestaansgrond, maar het komt erop aan om die te achterhalen, bijvoorbeeld het schuttersattest. Dat attest kan best gerechtvaardigd zijn, maar iedereen zal zich nog herinneren dat het er plots kwam naar aanleiding van een dodelijk incident dat veel opzien baarde. Het ontstond dus op basis van steekvlampolitiek en doorgaans zijn daar niet meteen de meest gelukkige initiatieven aan gekoppeld.
De administratieve vereenvoudiging ligt niet alleen moeilijk bij huisartsen, besluit dr. Geurts. Overmatige rompslomp is ook een ramp bij specialisten en voor leerkrachten bijvoorbeeld. "We leven in een zeer bureaucratische maatschappij."