Vlaanderen lanceert campagne om verspreiding van de tijgermug te beperken

Het departement Zorg heeft donderdag een nieuwe campagne gelanceerd om de verspreiding van de tijgermug in Vlaanderen zo veel mogelijk te beperken. Onder de slogan 'Leg de tijgermug droog' worden burgers opgeroepen om broedplaatsen te verwijderen en waarnemingen te melden.

De tijgermug heeft zich de afgelopen decennia steeds verder verspreid in Europa. In de voorbije drie jaar werd hij in 21 Vlaamse gemeenten aangetroffen. De mug kan ziekten als dengue, chikungunya en zika veroorzaken. De kans dat iemand in België ziek wordt is klein, omdat die virussen hier nog niet circuleren, maar volgens het departement is het wel belangrijk om dat zo te houden. Dat kan door de gekende tijgermugpopulaties te bestrijden en de invoer van de virussen uit het buitenland te beperken.

Concreet worden de broedplaatsen van de mug best zo veel mogelijk verwijderd. Idealiter controleert iedereen in de periode van mei tot oktober wekelijks de tuin of het balkon op stilstaand water. "Dat kan zo simpel zijn als het leegmaken van een bloempotschaaltje of het verversen van een vogelbadje", aldus Joris Moonens, woordvoerder van departement Zorg. "Daarnaast is het afdekken van een regenton met een deksel of muggengaas een goed idee."

Ook moeten reizigers best voorkomen dat tijgermuggen meereizen in auto's of bagage, ook binnen Vlaanderen. Tot slot vraagt het departement om alle tijgermuggen te melden via www.muggensurveillance.be, met een foto. De mug is te herkennen aan zijn zwart-wit gestreept patroon en is kleiner dan de gewone huismug, ongeveer vier à vijf millimeter. Daarbij is de tijgermug agressief en steekt hij ook overdag.

De campagne verloopt in samenwerking met het agentschap Natuur en Bos, Gezondheidsmakers, Sciensano en het instituut voor Tropische Geneeskunde. Via de scenariokaart van Sciensano kan iedereen de situatie opvolgen tot op wijkniveau. De gemeenten Evergem, Melle, Wondelgem, Hoegaarden, Puurs-Sint-Amands, Kessel-Lo, Wilrijk, Lebbeke en Wolfsdonk zijn gemeenten met vermoedelijke overwintering en vestiging van de tijgermug.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.