Patiënten ondersteunen die na een burn-out het werk willen hervatten, is niet evident. Domus Medica organiseert hierover een studie in samenwerking met de KU Leuven (Prof. Lode Godderis). Wil je als huisarts ook deelnemen? Dat kan.
Om te voorkomen dat burn-out bij patiënten leidt tot langdurige afwezigheid van het werk, ontwikkelde het Centrum voor Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven een zorgpad. Dit zorgpad biedt een leidraad voor de patiënt én de betrokken zorgverleners in zowel de diagnose, behandeling als terugkeer naar werk.
Wat krijg je als deelnemende huisarts?
Je ontvangt de richtlijnen en vragenlijsten die in deze studie worden gebruikt om het vaststellen van burn-out te vergemakkelijken. Dit geeft je de kans om je praktijkkennis verder aan te scherpen. Je krijgt van ons ook alle nodige documenten en instructies (instructiefilmpjes) om deel te kunnen nemen aan de studie. Daarnaast zijn we tijdens de studie steeds per mail (werkenburnout@kuleuven.be) bereikbaar en op sommige momenten ook telefonisch. Per geïncludeerde patiënt ontvang je 50 euro.
Wat houdt de deelname concreet in?
Als je je opgeeft om deel te nemen, verwachten we dat je gedurende ongeveer een jaar 4 à 5 patiënten met burn-out includeert in de studie.
Huisartsen in de controlegroep begeleiden deze patiënten zoals anders, zoals wanneer ze niet zouden deelnemen aan de studie.
Huisartsen in de interventiegroep zien geïncludeerde patiënten minstens 4 maal op consultatie tijdens de studie en verwijzen deze patiënten binnen de maand door naar één van de deelnemende psychologen. (Deze studie loopt in samenwerking met een aantal psychologen, verspreid over Vlaanderen. Deze psychologen engageren zich om deelnemende patiënten binnen de 4 weken op gesprek te zien.)
Op het moment dat je toestemt om deel te nemen aan de studie, weet je als huisarts niet in welke groep je zal terecht komen. Na de randomisatie zal je door ons op de hoogte gebracht worden in welke groep je werd ingedeeld.
We vragen aan alle deelnemende huisartsen om per consultatie een kort document in te vullen (bv. datum/duur van de consultatie, eventuele contacten met andere zorgverleners). Wij bezorgen deelnemende patiënten na inclusie in de studie rechtstreeks elektronische vragenlijsten zodat de werkbelasting voor jou als huisarts beperkt blijft.
Wil je meer informatie?
Op deze website vind je achtergrondinformatie en een filmpje (6 min) waar het project in een notendop wordt voorgesteld.
Voor verdere info kan je contact nemen met Dr Lotje Lambreghts of Prof dr Lode Godderis (werkenburnout@kuleuven.be).