Het aantal huisartsen dat stopt met werken is ook in Nederland na 2020 sterk toegenomen. De stijging is vooral opvallend voor huisartsen tussen de 35 en 55 jaar, blijkt uit analyses die het Nivel uitvoerde in opdracht van het zogenaamde 'Capaciteitsorgaan', een tegenhanger van onze Planningscommisie. Men baseerde zich hierbij ook op gegevens van de Stichting Pensioenfonds Huisartsen (SPH).
In de grafiek onder is een duidelijk toename te zien van van ‘stoppers’ onder huisartsen in de leeftijdscategorie 55 tot 65 jaar na 2020 (rode lijn), na een dalende trend tot aan dat jaar. Opvallend is ook dat tussen 2020 en 2021 het percentage stoppers van 35 tot 45 jaar (lichtblauwe lijn) en van 45 tot 55 jaar (grijze lijn) scherp is toegenomen.
Capaciteitsramingen zorgberoepen
Het Nivel voert al 20 jaar capaciteitsonderzoek uit dat zich richt op evenwicht tussen het benodigde en beschikbare aanbod aan (zorg)professionals op de arbeidsmarkt. Hiervoor is een breed toepasbaar ramingsmodel ontwikkeld dat eerst de toekomstig benodigde capaciteit aan zorgprofessionals berekent, en vervolgens de daarvoor benodigde instroom in de opleidingen; gegeven het verwachte beschikbare aanbod aan zorgprofessionals.
Het rekenmodel is door het Nivel ontwikkeld in samenwerking met het Capaciteitsorgaan. Het wordt internationaal gezien als ‘best practice’: in vergelijking met modellen die andere landen gebruiken is het meer vraaggestuurd en beleidsrijker, aldus het Nivel. Onze Planningscommissie heeft de intentie om haar planningsmodel nog bij te schaven, verklaarde Prof. Velkeniers, voorzitter van de federale Planningscommissie, onlangs nog op het jaarsymposium van de anesthesiologen.
> "Planning nieuwe anesthesiologen is krap" (Prof. Velkeniers)