Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits wil dat er voor studenten die problemen ervaren tijdens hun stage in de zorg een duidelijk overzicht komt van waar ze met die klachten terechtkunnen. Dat heeft de CD&V-minister gezegd in het Vlaams Parlement. Aanleiding waren de getuigenissen van verschillende stagiairs in de zorg die soms zonder begeleiding taken moeten uitvoeren die ze wettelijk nog niet mogen uitvoeren.
Minister Crevits werd dinsdag in het parlement ondervraagd over getuigenissen van stagairs in woonzorgcentra en ziekenhuizen. Verscheidene studenten getuigden recent in de pers dat ze tijdens die stages onder meer zonder toezicht medicijnen moesten klaarmaken of verdovende moesten middelen toedienen, wat wettelijk niet altijd mag en voor ernstige risico's kan zorgen. Parlementsleden Koen Daniëls (N-VA), Katrien Schryvers (CD&V), Jeremie Vaneeckout (Groen) en Suzy Wouters (Vlaams Belang) voelden de minister daarover aan de tand in de commissie Welzijn.
Afbakenen rollen
Minister Crevits antwoordde dat ze de voorbije weken overleg heeft gepleegd met de zorgsector, interfederaal en met het kabinet van haar collega van Onderwijs Ben Weyts. Volgens minister Crevits zegt de sector zelf geen weet te hebben van grote problemen, maar geeft die aan dat er wel aandachtspunten zijn.
De CD&V-minister zelf wees daarbij dinsdag vooral op het belang van het verduidelijken en goed afbakenen van de rol van de stagementor en de stagebegeleider. "Goed contact tussen stageverantwoordelijke, stagementor en leerling zou moeten verhinderen dat er zich onaanvaardbare situaties voordoen."
"In principe is de onderwijsinstelling het eerste aanspreekpunt van de student wanneer het misloopt op de stageplek of met de stagementor", zegt minister Crevits, die daar aan toevoegde dat de meldingsdrempel vandaag te groot is. De minister heeft de werkgeverskoepels en vakbonden dan ook gevraagd om een raamwerk uit te werken waarbinnen een mentoropleiding voor mentoren in de zorg- en welzijnssector kan worden opgericht.
Daarnaast moet er voor de minister ook een duidelijk overzicht komen waar studenten met problemen of klachten terecht kunnen, zodat er ook vanuit de overheid kan toegezien worden op de zorgkwaliteit. Zo is er in de woonzorgcentra al de woonzorglijn.
Met het Agentschap Zorg en Gezondheid wordt bekeken om een webpagina te maken die vlot toegankelijk is voor stagiairs en ook duidelijk maakt hoe de verdere opvolging van een klacht verloopt. Er komt ook onder meer verder overleg met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts om binnen ieders bevoegdheden te kijken welke acties er kunnen worden genomen naar zowel het onderwijsveld als naar de voorzieningen om kwalitatieve stages te kunnen garanderen.