In Knack van deze week mocht Jan De Maeseneer vrank en vrij als ‘principieel man’ kritiek spuien op zijn ‘vetbetaalde collega’s’ specialisten die ‘toch maar met één Maserati tegelijk konden rijden?’ Leuke binnenkomer. Aan specialist nucleaire geneeskunde Bart Dehaes – niet in het bezit van een Maserati – om hem dan maar van antwoord te dienen op Radio 1.
De timing van het interview was geen toeval. De weken van de waarheid komen eraan voor de hervorming van de nomenclatuur en voor de invoering van het forfait laagvariabele zorg. Het zal snel moeten gaan, of het momentum is voorbij.
Artsen moeten niet meer verdienen dan de premier (9.500 euro netto) vond De Maeseneer. Waarop Dehaes zich namens de specialistenvertegenwoordigers afvroeg waarom de verloning van een arts gekoppeld moet worden aan het loon van iemand anders. Al te gemakkelijk wordt ook gedacht dat een specialist niets anders doet dan medische prestaties verrichten terwijl bij de job uiteraard heel wat meer komt kijken. De vergelijking gaat bovendien niet op voor zelfstandige artsen die zelf hun pensioen moeten opbouwen en veel later dan de meesten aan hun carrière beginnen. Maar dat wist u al.
Tientallen doden
Het pleidooi van de Gentse prof voor een gezondheidszorg met alleen gesalarieerde artsen deed Dehaes teruggrijpen naar het Verenigd Koninkrijk, door dit beleid vaak als voorbeeld aangehaald. “Gesalarieerde artsen tonen er zeker niet altijd betrokkenheid in het ziekenhuisbestuur. In het VK wordt alles louter op basis van financiële gronden beslist in ziekenhuizen. Dat leidde al tot tientallen doden.”
“Een systeem met louter gesalarieerde artsen zal de toegankelijkheid doen verslechteren”, waarschuwde Dehaes. Om dan zijn pleidooi als volgt uit te bouwen: “Om de patiënt goeie zorg te kunnen bieden, moet ik als arts over de nodige middelen beschikken. Zoals dure scanners kunnen aankopen als die mijn onderzoek kunnen optimaliseren. Ik beslis zelf over die aankoop, ik financier die volledig. In loondienst kan ik dat niet meer beslissen. Een niet-medicus zal dan beslissen met welke scanner ik moet werken. Vermoedelijk niet de beste scanner, wel de goedkoopste.”
Scheefgetrokken vergelijking
Tussendoor zette hij de scheefgetrokken vergelijking van Jan De Maeseneer recht. Die had het over verschillen met een factor 8 tussen specialisten onderling terwijl de afdrachten al voor een grote correctie zorgen uiteraard. Gemakshalve liet De Maeseneer het aanzienlijke verschil tussen bruto- en netto-inkomen achterwege.
En dan de framing dat ‘specialisten maar met één Maserati tegelijk kunnen rijden… Dehaes denkt niet dat de gemiddelde specialist in dit land netto meer dan 9.500 euro verdient “als je alles in rekening brengt: het gebrek aan pensioenopbouw, de latere start van de beroepsloopbaan, de grote verantwoordelijkheid en de daaraan gekoppelde verzekeringspremies, …”
Waarmee we weer zijn aanbeland bij het begin. Maar intussen werd aan het imago van het beroep weer flink wat schade berokkend.
P.S.
Laatste reacties
Alexis VERPAELE
01 oktober 2017Ik ben blij dat iemand het aandurft deze populistische clichés over ons beroep aan te klagen. Iedereen weet dat een gesalarieerde geneeskunde pas écht gezondheidszorg op twee snelheden zal meebrengen. Tenzij men op zijn Belgisch gaat voor een communistisch repressiebeleid en elke extra muren activiteit criminaliseert...het zou de eerste keer niet zijn.
Proficiat voor deze nuchtere repliek.
Koen VAN BELLE
29 september 2017De linkse professor moet uiteraard geen euro investeren, heeft gegarandeerd een mooi pensioen, slaapt slecht van jaloezie en zou de kwaliteit vd geneeskunde graag zien achteruitgaan. Dan volgt dergelijk stupied discours dat eigenlijk het publiceren niet waard is. Stop deze man een forum te geven. Zijn ideeën stroken niet met de liberale geneeskunde die het merendeel van ons beoefenen en waar we terecht fier op zijn. Onze beschikbaarheid, toegankelijkheid, verantwoordelijkheid en waarlijke bezorgdheid voor de patiënt mogen gehonoreerd worden. Daar is niks mis mee. Daar kan 1 jaloerse linkse collega niks aan veranderen. Gefeliciteerd aan alle collega's die ons beroep waardig en zonder nijd uitoefenen!
Frank COMHAIRE
29 september 2017De Maeseneer is een socialist, die iedereen in de wijkgezondheidscentra gratis wil doen behandelen.
Als wereldwijde autoriteit in mijn vakgebied (endocrinologie) en einde loopbaan prof. aan het Universitair ziekenhuis te Gent ontving ik geen 9500 maar 3500 € netto. Wat voor gevolg heeft dat je een "hoog" ambtenaren pensioen krijgt (althans weer volgens de jaloerse socialisten). We zitten ver van het droomscenario van De Maeseneer!
Lucas Kiebooms
29 september 2017kan iemand mij zeggen wat 9.500 € netto betekent? in de" loopbaan", hoelang en hoeveel werken voor welk pensioen etc..? behalve de imagoschade aan geneesheren is de inhoud van De Maeseneer zijn alom bekende ideologie. en nu een goed betaald "emeritaat".