Als u als huisarts een administratieve kracht of een verpleegkundige wilt aanwerven, ligt er voor u vanaf volgend jaar een renteloze lening klaar van maximaal 10.000 euro. Dat geld kunt u gebruiken om uw praktijk aan te passen, zodat die extra hulp er ook kan werken. Daarnaast voorziet minister Crevits (CD&V) een ondersteuningspremie en op een opleidingspremie als u iemand in dienst neemt. De maatregel speelt in op de huidige onvrede.
Die onvrede werd ongetwijfeld aangescherpt door de pandemie. In Nederland uitte ze zich al door massale acties en afgelopen week ook door een huisartsenstaking.
Vlaanderen kampt her en der met een huisartsentekort annex patiëntenstops en ook hier is de hoge werkdruk al enkele jaren een issue, met onlangs ook een deelname van sommige kringen aan de Nederlandse actie #iedereeneenhuisarts. Minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) vindt dat elke Vlaming terecht moet kunnen bij een huisarts in de buurt en wil daarom het beroep aantrekkelijker maken met deze maatregelen die ook de administratieve last moeten verminderen.
De ondersteuningspremie bedraagt maximaal 7.400 euro als tegemoetkoming in de loonkost van een praktijkmedewerker. Die premie van 7.400 euro kan verhoogd worden met 800 euro als de huisarts een opleiding voorziet voor die medewerker.
Voor startende artsen is een eenmalige renteloze lening van maximaal 35.000 euro per arts voorzien voor het opstarten van een individuele praktijk of instap in een groepspraktijk. De lening moet aangevraagd worden binnen de 5 jaar na de vestiging van de praktijk.