Sinds 1 mei verhoogt het remgeld voor de antibiotica. Patiënten kunnen deze maatregel aanvechten, zegt professor sociaal recht Freek Louckx (VUB) in De Morgen.
Wat de overheid hier doet, is in strijd met de Europese code inzake sociale zekerheid, aldus prof. Louckx. Daarin staat dat België zich ertoe verbindt alle noodzakelijke geneesmiddelen ter beschikking van de bevolking te stellen.
Dat houdt ook in dat de kosten die aan patiënten worden gevraagd, redelijk moeten zijn. Het remgeld mag gemiddeld niet meer dan 25% van de totale kostprijs zijn. Maar antibiotica overschrijden voortaan ruimschoots die 25%. Soms gaat het zelfs tot 50%.
Volgens minister De Block geldt dat niet voor categorie C, waar de antibiotica nu in zitten. Maar Louckx is formeel: de regelgeving betreft alle farmaceutische specialiteiten. Hij verwacht geen spontane stappen van de kant van de Europese raad. Maar patiënten kunnen er wel een punt van maken.
De prijsverhoging van de antibiotica kreeg al veel kritiek, omdat ze beoogt het voorschrijfgedrag van de arts te beïnvloeden via de financiële bijdrage van de patiënt.