Injecteerbare pacemaker kleiner dan rijstkorrel ontwikkeld in VS

© DR

Een injecteerbare pacemaker die geen chirurgische ingreep vereist en op natuurlijke wijze in het lichaam afbreekt, is ontwikkeld door onderzoekers van de Northwestern University. Dat melden zij in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het apparaatje is kleiner dan een rijstkorrel en vereist geen draden of verwijdering. Het is bedoeld voor patiënten die tijdelijk een hartritmestimulatie nodig hebben, in het bijzonder pasgeborenen met aangeboren hartafwijkingen. “We hebben ontwikkeld wat volgens ons de kleinste pacemaker ter wereld is”, verklaarde John A. Rogers, professor in de bio-elektronica aan de Northwestern University en projectverantwoordelijke. De technologie richt zich voornamelijk op de ongeveer 1% van de baby’s die met hartafwijkingen geboren worden en slechts kort ondersteuning nodig hebben. “Na zeven dagen herstelt het hart zich in de meeste gevallen spontaan”, aldus cardioloog Igor Efimov.

De pacemaker werkt samen met een flexibel, draadloos pleistertje dat op de borstkas wordt aangebracht. Bij detectie van een hartritmestoornis stuurt een lichtsignaal, dat door huid en weefsel heen dringt, een prikkel naar het apparaat. Dat wordt aangedreven door een microbatterij die lichaamsvloeistoffen omzet in elektrische energie. Door gebruik te maken van optische stimulatie kunnen elektrische draden vermeden worden, wat het risico op infecties of mechanische storingen vermindert.

De werking van het systeem werd aangetoond bij dierproeven en bij menselijke donorharten. Volgens de onderzoekers opent de miniaturisering en biologische afbreekbaarheid van het toestel ook perspectieven voor andere medische toepassingen, zoals zenuwstimulatie, botgenezing of pijnbestrijding. “Deze technologie kan veel verder gaan dan de cardiologie”, onderstreept John A. Rogers.

Op termijn wordt ook gebruik bij volwassenen overwogen. Dankzij het uiterst kleine formaat zou het mogelijk zijn om meerdere pacemakers in verschillende delen van de hartspier te implanteren, om zo een betere synchronisatie van het hartritme te verkrijgen – iets wat met de huidige systemen moeilijk uitvoerbaar is.

  • Zhang, Y., Rytkin, E., Zeng, L. et al. Millimetre-scale bioresorbable optoelectronic systems for electrotherapy. Nature 640, 77–86 (2025). https://doi.org/10.1038/s41586-025-08726-4

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.