Nederland wil artsen deel vervolgopleiding zelf laten betalen

Nederland zit volop in besparingsmodus. Een van de voorstellen die de kop opsteekt, is om artsen hun vervolgopleidingen deels zelf te laten betalen. Dat geldt zowel voor huisartsen als specialisten.
Als artsen een deel van hun eigen medisch-specialistische vervolgopleiding zelf betalen, kan dat de rijksoverheid jaarlijks tot 280 miljoen euro besparen, heet het in het vakblad Medisch Contact. Het blad haalt die info uit een recente lijst van mogelijke besparingen op overheidsuitgaven, de zogenaamde 'ombuigngslijst'. Het voorstel circuleerde ook al in de aanloop naar de vorige verkiezingen van 2021.

Huisartsen en specialisten
Het introduceren van een eigen bijdrage van 20 procent aan hun medisch-specialistische vervolgopleiding stond al eerder op die lijst, maar het bedrag dat de overheid er mogelijk mee kan besparen, is nu aanzienlijk opgekrikt. Bij 20 procent eigen bijdrage levert het jaarlijks zo’n 45 miljoen euro op voor de staatskas. Maar nu is dus sprake van 280 miljoen. De eigen bijdrage zou dan moeten gelden voor alle medisch-specialistische opleidingen ‘inclusief ggz en huisartsen’.

Overigens zouden ook de academische ziekenhuizen in de geldbuidel mogen tasten door 10 procent af te romen van de beschikbaarheidsbijdrage die ze krijgen om academische zorg te leveren. Dat zou de rijksoverheid jaarlijks 75 miljoen euro besparing opleveren...

Andere voorstellen op de lijst zijn  ’s nachts sluiten van een aantal landelijk aan te wijzen spoeddiensten (wat 45 miljoen euro per jaar zou besparen), het verplichten van loondienst voor artsen-specialisten (besparing van 340 miljoen euro per jaar na initiële investering van 2 miljard euro), huisartsenzorg onder het eigen risico laten vallen (810 miljoen euro per jaar), een eigen bijdrage bij wachtpost-bezoek (95 miljoen euro jaarlijks) en bij ziekenhuisverblijven (55 miljoen euro jaarlijks).

Wordt vervolgd...

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    05 oktober 2022

    Dit staat in schril kontrast tot de her(sen?) spoeling cursussen van de beschermde D L G s van de vakbonden !