Bvas reageert geschokt op uitspraken van minister Vandenbroucke tijdens de proclamatie van ruim 300 huisartsen in Antwerpen. Daar noemde de minister het verdwijnen van de solo-arts “een goede evolutie”.
"Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft er een handje van weg om solopraktijken als een relict uit vervlogen tijden voor te stellen", reageert het syndicaat.Tijdens de proclamatie van 300 huisartsen, waarover ook MediSfeer berichtte, noemde hij het verdwijnen van de solo-arts “een goede evolutie”. Bvas reageert geschokt op de zoveelste denigrerende uithaal naar de solowerkende huisartsen.
Frank Vandenbroucke ging in zijn speech aan de UA nog een stap verder dan het verdwijnen van de solo-arts als “een goede evolutie” te bestempelen. Hij voegde eraan toe dat die evolutie naar zijn zin niet snel genoeg gaat. “Alleen is het nu – 20 jaar later – tijd om die evolutie écht te versnellen, een nieuwe en beslissende schwung te geven. Want de uitdaging waar we vandaag voor staan, is dat we het ons niet langer kunnen veroorloven dat een huisarts helemaal op zijn of haar eentje verantwoordelijk is voor de zorg voor alle patiënten.”
"Dit is beledigend voor de vele kleinschalige artsenpraktijken die een flink stuk van het huisartsenwerk voor hun rekening nemen. Recent nog leidde de sluiting van enkele solopraktijken tot een crisis omdat duizenden patiënten zonder huisarts vielen. Huisartsen in een solo- en duopraktijk staan garant voor een grote beschikbaarheid en kunnen met hun patiënten een nauwe vertrouwensrelatie uitbouwen."
"De kleinschalige huisarts wordt nu door Vandenbroucke ook openlijk naar de exit geleid. Dat is een dramatisch toekomstbeeld. Het afstoten van de veelal voltijds werkende solo-artsen zal in elk geval niet het locoregionale tekort aan huisartsen oplossen."
Ook de New Deal moet er voor het syndicaat aan geloven want die zet in op een andere praktijkorganisatie en een financieringsmodel waarin huisartsen hoofdzakelijk forfaitair, en nog maar voor een klein deel per prestatie betaald worden. "Dat gaat in tegen de wens van de grote meerderheid van huisartsen die hoofdzakelijk per prestatie betaald wil worden. Als de minister deze New Deal invoert, is het risico reëel dat een groot aantal huisartsen ervoor zal passen."
Voor de patiënten komt zo de vrije artsenkeuze in het gedrang.
Voor Bvas zijn alle praktijkvormen evenwaardig en verdienen kleinschalige huisartsenpraktijken een gelijkwaardige behandeling door de overheid, besluiten Bvas-voorzitter Johan Blanckaert, ondervoorzitter Luc Herry en bestuurslid Jos Vanhoof (tevens voorzitter Vlaams Artsensyndicaat). Ook bestuurslid VAS, Stijn Geysenbergh, sluit zich daarbij aan.
Laatste reacties
Axel DECRAENE
04 oktober 2022Zowel soloartsen als groepspraktijken proberen zo goed mogelijk patienten te begeleiden.
Het afschaffen van solopraktijken zal het risico op te kort aan artsen doen toenemen.
Als daarenboven de betaling eerder forfaitair zal zijn, zullen veel artsen overgaan tot een 9 tot 5 job, wat de patienten zeker niet ten goede komt.
Vooraleer men dergelijke denkpistes doet, is het wenselijk om de noden in kaart te brengen .
Veel patienten verkiezen nog altijd een solo arts waarmee ze een nauwere verbintenis mee hebben
Lutgard WAUTERS
04 oktober 2022Wat minister FVDB hier doet is de huisartsengeneeskunde en niet zozeer de solowerkende arts, naar de uitgang begeleiden . Dit beroep kan niet een 9 to 5 job worden, zoals de Frank het voorstelt. Hij maakt van de huisarts een uitgerangeerde staatsambtenaar.
Luc TRIEST
03 oktober 2022we zullen deze uitlating maar verbranden ze is geen 5 miljoen
dr triest luc
Marc DE MEULEMEESTER
01 oktober 2022Frank , met alle respect , en ik weet dat je het goed bedoelt maar had je niet beter , in de plekke van dat zwart geld van de sossen en Cools&Co in Brande te steken , die cash uitgedeeld als steun aan de solopraktijken zoals wijlen Felix Kenens ?