Om mee te kunnen doen aan de medische verkiezingen die 4-jaarlijks plaatsvinden zijn er duidelijke, wettelijke spelregels vastgelegd (KB 28 februari 2018, van toepassing op de medische verkiezingen 2022). Het ASGB/Kartel zet de puntjes op de i en verzet zich tegen de argumenten die werden aangedragen op de jongste medicomut om de toepassing van de spelregels uit te stellen.
Wat de spelregels betreft, geldt onder meer dat van de minstens 1.500 individueel aangesloten leden-artsen
- ten minste tien pct. behoort tot een of twee groepen met de minst goede vertegenwoordiging binnen de Waalse regionale groep, de Vlaamse regionale groep en de Brusselse regionale groep;
- ten minste vijf pct. behoort tot de groep met de minst goede vertegenwoordiging binnen de groep van artsen-specialisten en de groep van huisartsen.
"We waren vanuit ASGB dan ook erg verbaasd dat op de medicomut van 27 september een vraag tot uitstel op tafel werd gelegd met als argumentatie de gezondheidscrisis door covid-19. Het is overduidelijk dat het hier gaat over de collega’s van Alliantie Artsenbelang - Domus Medica (AADM)", analyseert het ASGB dat hier niet op de man, wel op de bal wil spelen: "We appreciëren ten zeerste de bijdrage die AADM levert in het overlegmodel, dat is zeker en vast het punt niet. Onze bedenkingen hierna zijn zelfs niet a priori tegen hen gericht, maar voor ons is het wél essentieel dat alle verenigingen aan dezelfde regels onderworpen worden. Het kan niet zijn dat één vereniging telkens opnieuw voordelen krijgt waarop de anderen geen recht zouden hebben."
Argumentatie verzet uitstel
1. De spelregels zijn al jaren gekend, dus de pandemie inroepen als argument om zich niet te kunnen aligneren aan deze spelregels lijkt eerder een schijnargument, want dan kan dit argument geëxtrapoleerd worden naar alle mogelijke verkiezingen en maatschappelijke organisaties.
2. Een multidisciplinair syndicaat dat meerdere taalgebieden vertegenwoordigt betekent veel meer werk voor dezelfde financiering in vergelijking met een monodisciplinair syndicaat dat slechts één taalgebied vertegenwoordigt. Op geen enkele vergadering hebben wij trouwens een AADM-specialist of een Franstalige huisarts van AADM mogen ontmoeten.
3. Wij zijn en blijven sterke voorstander van multidisciplinaire vertegenwoordiging. Indien een monodisciplinaire eentalige huisartsenvereniging als representatief erkend wordt, dan is er geen enkel argument te bedenken om dit recht aan gelijk welke specialistenvereniging te ontzeggen. En dan staat de poort open, zo vrezen we, om van een overlegmodel naar een lobbymodel te gaan.
Dat alle artsen zich moeten vertegenwoordigd voelen, daarmee gaat het ASGB volmondig akkoord. Maar "dit argument wordt nu gebruikt om de lage opkomst bij de vorige medische verkiezingen te verklaren, ofschoon AADM hier ook aan meedeed. En het wordt nu zelfs misbruikt om plots de spelregels te wijzigen. De verklaring voor de zeer lage opkomst bij de verkiezingen ligt volgens ons immers eerder bij de lage bekendheid van het medische overlegmodel bij heel wat artsen, en helemaal niet bij de overduidelijke spelregels."
Vandaar dus dat het syndicaat op de medicomut uitdrukkelijk vroeg om de spelregels voor de medische verkiezingen die duidelijk zijn en al jaren gekend zijn, ongewijzigd te laten, besluiten namens het ASGB de voorzitters dr. Thomas Gevaert en dr. Michel Creemers.