De kritische brief over de New Deal die afgelopen vrijdag via MediSfeer bekend werd, vraagt om een reactie van ASGB/Kartel en AADM/Domus Medica. Hoe staan zij, die zelf ook in de werkgroep New Deal vertegenwoordigd zijn, tegenover de wrevel die duidelijk uit de brief blijkt?
Nog even in een notendop: de brief die in hoofdzaak van Franstalige organisaties afkomstig is (met uitzondering van Bvas, vertegenwoordigd door dokter Jos Vanhoof) neemt de conclusies van de New Deal-denktank op de korrel en vooral dan het besluitvormingsproces.
Verrassend is dat de brief ook getekend is door het Franstalige GBO dat ook kartel vormt met het ASGB (onder de koepelnaam Kartel), door Pierre-Louis Deudon. Ook dokter Michel Creemers, voorzitter van de huisartsenvleugel van het ASGB, was daardoor even verrast: "Binnen het Kartel hebben we uitgeklaard wat er juist aan de hand was. De GBO-vertegenwoordiger, mijn jonge collega, was zeer enthousiast aanwezig in de werkgroep Van den Bruel-Belche die met die New Deal bezig is, en hij heeft in zijn enthousiasme gereageerd door de brief te handtekenen in naam van GBO. Evenwel zonder dat door te spreken met ASGB/Kartel."
"Zelf was ik alleen op de vergadering van de medicomut waar de presentatie werd voorgesteld. Men heeft daar de meest gemeenschappelijke visie voorgesteld van alle betrokkenen: syndicaten, ziekenfondsen en wetenschappeljke verenigingen. Er werden een aantal conclusies naar voren geschoven maar ik begrijp zeer goed dat het definitieve document nog niet beschikbaar was op het moment dat de brief geschreven is."
"Ik ga ervan uit dat we het uiteindelijke voorstel wel op voorhand zullen krijgen zodat we het even kunnen aftoetsen met ons standpunt. De minister stelt voor om een derde weg te nemen, maar niemand is verplicht om die in te slaan."
"Soms lijkt het me alsof collega's de indruk geven dat dat nu de manier zal zijn waarop de huisartsgeneeskunde georganiseerd wordt. Huisartsen hebben de keuze om prestatiegeneeskunde te blijven oefenen, of forfaitair, of in de context van de New Deal. Het is de verdienste van het kabinet dat ze proberen om de huisartsgeneeskunde meer te steunen, daar kijk we kritisch maar niet negatief naar. Er zal nu een vervolg komen en daarop zullen we wel reageren."
"Soms schijnt het alsof elke organisatie alle mogelijke teksten al op voorhand aan het afschieten is. Laat ons eerst eens die teksten zien. Soms was er heel weinig tijd om met de basis te overleggen, dat klopt. Maar ik begrijp ook dat het kabinet wil doorwerken tegen het einde van deze legislatuur. In de werkgroep is ook duidelijk gesteld dat men begint met een voorstel dat aanpasbaar is. Wat mij betreft dus 'Much ado about nothing'. Er is hierdoor zeker geen barst ontstaan in het Kartel."
"Ik ga ervan uit dat in de loop van deze week de nota zullen krijgen en ons zullen kunnen voorbereiden."
"Volgens de laatste vergadering vonden de mensen van Domus en Jong Domus het voorstel van de new deal niet ver genoeg gaan - wat je altijd hebt, dergelijke verschillenals je het volledige spectrum bekijkt - en aan de andere kant vond ik dat Jos Vanhoof van Bvas heel positief stond omdat men in het systeem van de new deal de financiering van een praktijkverpleegkundige ordentelijk kon regelen. Mits een aantal opmerkingen had ik de indruk dat er een vrij grote consensus was op het einde van de vergadering. Ik wacht dus nog wat af voor de nieuwe teksten."
Bij Domus Medica zit men op dezelfde lijn. Ook daar zal men nog wel grondig overleggen met de collega's aan de overkant van de taalgrens. Maar voorzitter Jeroen van den Brandt maakt zich niet meteen zorgen: "We waren zeer tevreden over de tot nu toe uiters constructieve sfeer en we vertrouwen erop dat we met deze partners verder kunnen werken. We zullen niet inhoudelijk reageren op de brief. We wachten het verslag af dat er op 6 maart zal komen. We doen nog geen voorafname op de conclusies die dan naar voren worden gebracht. We zullen zeker nog contact opnemen met onze collega's om te peilen naar mogelijke bezorgdheden."