Kom op tegen Kanker vraagt structurele financiering voor sociaal tolken

Kom op tegen Kanker (KOTK) vraagt, met de steun van een tiental zorgorganisaties, de Vlaamse onderhandelaars om een structurele financiering voor sociaal tolken in ziekenhuizen en de eerstelijnszorg. Om kosteloos een tolk te laten inzetten bij complexe, medische gesprekken in de somatische zorg, zal jaarlijks goed een half miljoen euro vrijgemaakt moeten worden, schat KOTK.

De tolken zijn cruciaal om elke patiënt recht te geven op kwaliteitsvolle en veilige zorg, zegt KOTK. De vraag is opgelopen naar zowat 11.000 interventies per jaar, maar de organisatie berekende dat voor 8.000 van die gesprekken het recht op terugbetaling zou gelden. 

De financiering voor sociaal tolken in de zorg werd in 2020 afgeschaft, en dat brengt de patiëntenrechten, zoals het geïnformeerd instemmen met een behandeling, "fors in gedrang", stelt de organisatie. "Door de financiële drempel worden nu vaak familieleden, soms minderjarigen, ingezet", zegt Els Meerbergen van KOTK. "Zij vertalen de complexe medische info niet altijd correct of volledig. Zorgverleners zoeken hun heil dan weer in vertaalapps, die de nodige nuances niet kunnen meegeven. Dat creëert ruis op de communicatie."

Voor patiënten die te horen krijgen dat ze kanker hebben of voor wie palliatieve zorg wordt opgestart, is het dus essentieel dat ze hun arts goed begrijpen. En ook voor artsen is het belangrijk om de klachten van patiënten die het Nederlands onvoldoende beheersen, goed te vatten en hun behandeling vlot te laten verlopen. Uit een recent UGent-onderzoek blijkt dat ruim zeven op de tien zorgverleners het belang van sociaal tolken onderschrijven. 

Behalve een financiering van sociaal tolken bepleit KOTK ook de bewustmaking van zorgverleners van het belang van taalondersteuning om kwaliteitsvolle zorg te kunnen bieden. 

Zorgorganisaties zoals Christelijke Mutualiteit, Dokters van de Wereld, Domus Medica en Zorgnet-Icuro ondersteunen de oproep.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.