Het is al een tijdje geleden dat de reiskostenvergoedingen van de huisartsen zijn aangepast. Met de exploderende brandstofprijzen en ongunstige belastingen "begint dat zijn tol te eisen", aldus Dr. Herry, nog tijdens de laatste week van zijn voorzitterschap van de Bvas.
Met de stijging van de brandstofprijzen krijgen de huisartsen op huisbezoek het moeilijk, vooral dan de artsen die lange afstanden moeten afleggen zoals op het platteland. Maar ook wie zich in de stad in het drukke verkeer moeten verplaatsen, is de dupe.
Een echt schandaal
"Het probleem is trouwens veel complexer dan dat," verklaart Dr. Luc Herry. Ten eerste stijgt niet alleen de brandstof: alle autokosten, of het nu gaat om de auto zelf, de verzekering of de afschrijving, zitten in de lift. En het Riziv reageert met vertraging zodat de uitkeringen nu volstrekt ontoereikend zijn voor de huidige situatie."
"Daar komt nog bij dat de fiscaliteit zeer zwaar is. Collega's met een firma kunnen 90 tot 100% van de kosten voor het gebruik van een beroepsvoertuig aftrekken, wat de pil wat verzacht. Maar dat is niet het geval voor artsen die als natuurlijke persoon werken. Die kunnen slechts 75% van alle autogerelateerde kosten aftrekken. En de fiscus weigert nog steeds 25% van de rest uit principe."
"Alles bij elkaar", legt Dr. Herry uit, "laat dit de arts toe om slechts ongeveer 55% van zijn werkelijke uitgaven af te trekken. "Dat is absoluut schandalig en je kunt je afvragen of fiscalisten niet moeten worden geraadpleegd om de geldigheid van dit belastingniveau na te gaan en te zien welke argumenten zouden kunnen worden gebruikt om het te bestrijden."
Snelle berekening
Het is duidelijk dat het bezoek aan de patiënt onderbetaald wordt in vergelijking met de consultatie. Als je naar de uurtarieven van beide kijkt, is de ongelijkheid duidelijk.
"Je mag niet vergeten dat het grootste deel van de vergoeding slaat op de tijd van de prestatie. En in dat opzicht wordt het bezoek aan de patiënt steeds minder vergoed in verhouding tot de werkelijke kosten ervan, in tijd en geld. Het is moeilijk om meer dan twee huisbezoeken per uur af te leggen, om nog maar te zwijgen van de verkeersopstoppingen en parkeerproblemen, en van het risico op boetes. Met het huidige vergoedingsniveau komt dat neer op ongeveer 82 euro per uur."
"Anderzijds is het mogelijk om drie of zelfs vier consultaties tegelijkertijd in de praktijk te houden. Dat komt overeen met een inkomen van meer dan 100 euro per uur. De berekening is snel gemaakt. Met een bijna symbolische beloning, stijgende kosten, toenemende moeilijkheden en een verwoestend belastingstelsel is het niet langer rendabel."
"Te vrezen valt dat huisbezoeken steeds meer door huisartsen zullen worden gemeden," vreest Dr. Herry.
Laatste reacties
Georges CASTEUR
21 juni 2022Zonder huisbezoeken zal de huisartsgeneeskunde het niet lang overleven. Het huisbezoek is het enig specifiek huisartsen nomenclatuurnummer.
Anthony CORNELISSEN
20 juni 2022Dat is nu net wat ik al een aantal jaren zeg, met een berekening die precies uit mijn boekje komt.
Eindelijk begint er toch één syndicaat wakker te worden. En zeker niet te vroeg.
Het huisbezoek moet super opgewaardeerd worden!!!!
TONY
Marc DE MEULEMEESTER
20 juni 2022Wuk 1 kieken doet er nu nog huisbezoeken ?
U vergeet De Politie , Onze Vriend , te vermelden die de Huisarts die nog huisbezoeken doet , samen met de kinesist en de meisjes van het Wit Gele Kruis , als lokale melkkoeien beschouwt en U verbaliseert voor alle mogelijke snelheidsovertredingen tussen 30 en 70 !
Raadpleeg de sponsorlijst van de flikken en U zal zien dat het Artsenkorps hun gulste sponsor is , net als van de Ballastingen !
Erik HAAZEN
20 juni 2022Ik ben het met de collega meer dan eens. Ook de complexiteit van de vergrijzende populatie is toegenomen en er zijn ook vaker palliatieve patiënten met een extra tijdsbelasting. Dit werd uiteraard allemaal ook voor vroegere generaties niet beter vergoed, maar dit het alleen maar dringender om er iets aan te veranderen. Voorstellen kunnen simpel zijn: hogere Nomenclatuur voor palliatieve patiënten of ouderen... of gewoon hogere nomenclatuur want de luxe huisbezoeken zijn mijns inziens al lang verleden tijd...