D-Day voor de Landelijke Huisrtsenvereniging (LHV) vanavond. Na maanden van protest en moeizame onderhandelingen met gezondheidsminister Schippers - die tot niets leidden - moet de ledenraad vanavond de knoop doorhakken over de regerngsvoorstellen voor de huisartsen. Die voorstellen kregen slechte punten volgens een interne peiling, maar weerstaat de ledenraaad aan externe druk?
De Nationale Omroepstichting NOS kreeg de resultaten te pakken van een vertrouwelijke peiling onder de 3.000 LHV-leden die zich uitspraken over de voorstellen in het zogenaamde 'Integrale Zorgakkoord' (IZA). Dat door te quoteren op een puntenschaal van 0-10. Gemiddeld kwam een 5 uit de bus maar een analyse leert dat vooral elementaire onderdelen onder die 5 zitten.
Zo haalt de NOS aan dat huisartsen de toezegging dat ze meer tijd (en geld) krijgen voor de patiënt weinig concreet en slecht onderbouwd achten: bijgevolg krijgt dat deel een 4,13. De grenzen van wat de huisartsenzorg kan bieden worden volgens de huisartsen met het akkoord ook al onvoldoende gerespecteerd. Gevolg: een povere 3,92/10.
Vanavond moet de LHV op basis van de bevraging een officieel standpunt innemen. Beslissende stem daarin zijn het bestuur zelf en de zogenaamde landelijke ledenvergadering, gevormd door 'ambassadeurs' vanuit de huisartsenregio's. Voorlopig blijft het van die kant windstil. In principe moest het IZA op Prinsjesdag (20 september) rond zijn, met een visie op de zorg voor de volgende vier jaar. Die deadline wordt almaar moeilijker haalbaar, zeker omdat volgens sommigen druk wordt uitgeoefend op de ambassadeurs om de uitslag van de negatieve ledenraadpleging te negeren ten gunste van het voorgestelde akkoord. Het LHV-bestuur ontkent dat met klem.
> Duizenden huisartsen verzuipen in Nederland