Hoe passen we onze praktijkorganisatie aan om de toenemende zorgvraag van patiënten op een zo kwalitatief mogelijke manier op te vangen? Het is een vraag die rijst bij veel huisartsenpraktijken.Twee mogelijkheden zijn om te gaan samenwerken met een verpleegkundige in de praktijk of om over te schakelen naar het forfaitaire betalingssysteem. U kunt meewerken aan een onderzoek via focusgroepen.
Zijn deze aanpassingen sowieso echt een oplossing voor ons probleem? Welke problemen ervaren praktijken bij deze interventies? Wat helpt hen om hun doelen te bereiken? En hebben ze misschien ook ongewenste effecten? Het zijn vragen die spelen bij veel praktijken die zo’n veranderingen overwegen.
"Omdat we als huisartsen zijn opgeleid wetenschappelijk te denken, willen we uiteraard ook deze beslissing kunnen baseren op wetenschappelijk onderzoek. Echter, buitenlandse studies over praktijkorganisatie zijn niet zo maar te vertalen naar de Belgische situatie. Daarom is het essentieel dat we ook in België onderzoek doen naar het effect van onze praktijkorganisatie op de kwaliteit van zorg, onze patiënten en onszelf als zorgverlener", legt Marieke Geijsels uit. Vandaar dus de oproep aan collega's die al stappen ondernam om zijn praktijk te versterken tegen de aankomende crisis, om aan dit onderzoek mee te werken. Dr. Geijssels werd zopas nog verkozen als nieuw bestuurslid van Domus Medica.
"In een eerste fase zijn we op zoek naar huisartsen die
- Ofwel minstens drie jaar geleden zijn overgestapt van het prestatie betalingssysteem naar het forfaitaire betalingssysteem
- Ofwel minstens drie jaar samenwerken met een verpleegkundige in de praktijk (verpleegkundigen die uitsluitend bloed trekken of secretariaatswerk doen, komen niet in aanmerking).
Bedoeling is om met beide groepen artsen apart een focusgroep houden over de doelen, de barrières, facilitators en ongewenste effecten van deze verandering. De focusgroepen gaan door deze maand, gebeuren online en duren maximaal 90 minuten. De datum en tijd wordt in onderling overleg vastgelegd. Elke deelnemer krijgt een vergoeding van 50 euro onder de vorm van een cadeaucheque.
Wil je meer informatie of wil je je aanmelden? Neem dan ten laatste 15 januari 23 contact op met Dr. Marieke Geijsels via M.Geijsels@hap-terlinden.be
Intussen loopt ook het onderzoek New Deal huisartsengeeskunde waarvoor uw mening gevraagd wordt.