Ondervraagd door Véronique Durenne (MR) in het Waalse parlement, herinnerde minister Christie Morreale eraan dat de in de context van Impulseo toegekende premies op het terrein een groot succes waren. Er zal een werkgroep worden opgericht om de regeling verder te verbeteren.
In het Waalse parlement staat de kwestie van het tekort aan huisartsen in Wallonië nog steeds centraal in de debatten. In antwoord op een vraag van Véronique Durenne (MR) over deze kwestie, herinnerde de regionale minister van Volksgezondheid, Christie Morreale, eraan dat "de premies worden toegekend in de context van Impulseo I en ze zijn zeer succesvol op het terrein. Hetzelfde geldt voor het aantal subsidies dat wordt toegekend in voor Impulseo II (interventies voor loonkosten van een huisarts) en III (interventies voor de kosten van het gebruik van diensten). Het totale budget voor premies en subsidies voor het jaar 2023 wordt aldus geraamd op bijna 11,5 miljoen euro.
De premies worden voortgezet
Dit premiesysteem zal worden voortgezet, zoals de minister toelichtte: "Wegens de behoeften op het terrein en de positieve evaluatie van de regeling, wil Wallonië dit voortzetten, in tegenstelling tot Vlaanderen, dat de Impulseo-premies bestemd voor de installatie in gebieden met een lage huisartsendichtheid sinds 2020 heeft afgeschaft." (maar er wel een ander systeem voor in de plaats zette, red.)
Werkgroep opgericht
De tekst waarop de Impulseo-regeling is gebaseerd, is het Koninklijk Besluit over de oprichting van een Impulsfonds voor de Huisartsgeneeskunde van 2012, en in 2017 nog gewijzigd door het Waals Agentschap, na de regionalisering. "Een werkgroep huisartsgeneeskunde die wordt opgericht voor fase II van het project Proxisanté zal een en ander nog verder bekijken", besluit de minister.
> Vlaams parlement debatteert over bureaucratie en huisartsentekort