Hiv-cijfers 2016 - Sensoa: "Combinatiepreventie werkt"

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, verwelkomt de dalende trend in het aantal hiv-diagnoses in België. De organisatie ziet daarin het resultaat van een gecombineerde aanpak, met onder meer sensibilisering, preventie, snelle testing en behandeling. "Een verderzetting daarvan is dus noodzakelijk", klinkt het.

"De jarenlange inzet in de preventie van hiv en de zorg voor mensen met hiv werpen hun vruchten af", klinkt het. "Sensoa ziet hierin een bevestiging van de preventieaanpak die verschillende methodes combineert: sensibiliseren over veilig vrijen, distributie en beschikbaarheid van condooms en glijmiddel, meer en makkelijk testen op hiv, en sneller behandelen van mensen met hiv."

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid stelde een daling vast bij twee belangrijke doelgroepen: homomannen enerzijds en heteroseksuelen uit Sub-Saharaanse landen. "Voor deze laatste groep is het moeilijker conclusies te trekken. Mogelijk hangt de daling ook samen met een verminderd aantal migranten", klinkt het evenwel. 

Voor homomannen ziet Sensoa een aantal positieve evoluties, zoals dat homomannen vaker zelf het initiatief nemen om zich te laten testen in vergelijking met de heteroseksuele groep, wat ook sneller tot een diagnose leidt en sneller een behandeling toelaat. "Dat is niet alleen beter voor de gezondheid van de persoon met hiv, het heeft ook een preventief effect. Vroeg starten zorgt ervoor dat de hoeveelheid virus in het bloed zo laag wordt dat dit niet meer kan opgespoord worden. Op zo'n moment is deze persoon niet langer besmettelijk. Men spreekt dan ook over behandeling als preventie."

Het expertisecentrum ziet wel dat er nog werk aan de winkel is. Zo ligt het aantal laattijdige diagnoses bij homomannen nog relatief hoog. Ook laten vijftigplussers zich minder vaak testen. Sensoa meent dat Europese homomannen die in België verblijven beter bereikt moeten worden. "Daarvoor is samenwerking met andere organisaties noodzakelijk", klinkt het.

Tot slot sluit Sensoa zich aan bij de aanbevelingen van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). "Voor het goed organiseren van initiatieven rond testen op hiv is een nauwe samenwerking vereist tussen de federale overheid en de regio's. Er dient dus verder werk gemaakt te worden van een gecoördineerde teststrategie."

Ook volstaat een teststrategie niet. "Het is één onderdeel van een preventiebeleid, gecombineerd met promotie van condoomgebruik, snelle behandeling na diagnose, screening en behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen, en de vroegtijdige opname in de hiv-zorg", luidt het.

Sensoa pleit er ook voor het stigma en discriminatie te bestrijden, om zo gunstige voorwaarden te creëren voor het testen en behandelen van mensen met hiv.

> Lees ook: 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.