Guy Delrée, voorzitter van het FAG, mengde zich van bij het begin van de ‘wachtpostencrisis’ in het strijdgewoel. Hij maakte deel uit van de grote delegatie van huisartsen die op 29 oktober werden ontvangen in het kabinet van minister De Block. Er zijn intussen alweer nieuwe ontwikkelingen, maar we willen u deze reactie uit het Franstalige gedeelte van het land niet onthouden.
Volgens Guy Delrée is “dit kabinet allesbehalve pro huisartsen”. Met het oog op de enkele pistes die de strategische cel van het kabinet eind oktober heeft voorgesteld, betwijfelt hij of de wil om de eerste lijn te steunen wel bestaat.
De huisarts uit Marche-en-Famenne spreekt over “een frustrerende vergadering” (de afwezigheid van de minister draagt daaraan bij). Het leek meer op een verplichte luisteroefening, een “ietwat geforceerd” overleg om de gemoederen te bedaren, zonder openheid. De vage verklaringen konden hem niet overtuigen. “Ze hebben het over ‘nieuw landschap’, ‘nieuwe standaardisatienormen’, ‘wachtposten 2.0’, maar antwoorden niet als we hen vragen wat dat betekent…”
“Als ze de standaardisatie wilden herzien, waarom hebben ze dan geen bestaande, goedwerkende structuur gebruikt: de werkgroep Wachtposten van medicomut bij het Riziv? Geen antwoord. Waarom worden de huisarts en de wachtposten het slachtoffer van een gebrek aan afstemming tussen de eerste en de tweede lijn, terwijl het probleem vooral is dat de spoeddiensten van de ziekenhuizen stiefmoederlijk worden gefinancierd? Geen antwoord. Ik heb hen gevraagd hoever het stond met de hervorming van de financiering van de spoeddiensten en ziekenhuizen. Het enige antwoord: ‘We werken eraan.’ Wat met de uitbreiding van de 1733, een logisch uitvloeisel van de ontplooiing van de wachtposten? Heeft het kabinet het dossier al aangepakt? Geen bevredigend antwoord. Wanneer en onder welke voorwaarden kunnen we de wachtpostprojecten weer opnemen? Geen antwoord…” Vandaar zijn conclusie: alleen de toekomst kan uitwijzen of de fameuze ontvriezing van 4,95 miljoen euro “oprecht is, dan wel gekoppeld aan voorwaarden die ze ongedaan maakt”.
“Men wil de huisartsgeneeskunde ondermijnen…”
De Fag-voorzitter heeft tijdens de vergadering gewezen op de (door het kabinet wellicht niet-vermoede) gevolgen van de bevriezing op de motivatie van de artsen die hun schouders onder de wachtpostprojecten zetten. Collega’s die met de uitbouw van de wachtposten bezig waren, gooien ontmoedigd de handdoek in de ring… Maar de indruk van Guy Delrée was dat “zijn woorden geen enkele vorm van empathie opwekten”. Hij kan zijn verontwaardiging niet de baas: “Bestaat Maggie Deblock echt? Wie leidt haar kabinet? Zij? Was ze huisarts? Ik ben nooit erg vatbaar geweest voor complottheorieën, maar mijn gevoel is dat men de huisartsgeneeskunde wil ondermijnen, met in de rol van de minister een collega die ons in slaap wiegt.”
Dr. Delrée las in de pers dat Maggie De Block de huisartsen weldra zou uitnodigen om in een nieuwe werkgroep te stappen en samen een geïntegreerde visie op de wachtdienst te ontwikkelen. Hij ontkent dat dit (of welk concreet voorstel dan ook) op 29 oktober ter sprake kwam.
Een van de zeldzame concrete punten die de medewerkers van de minister aanbrachten, is volgens hem dat de wachtdienstposten zich ‘in’ of ‘vlak bij’ een ziekenhuis zouden moeten bevinden. “Uiteraard zijn we het ermee eens dat dit voordelen biedt. Maar meteen zeggen dat de wachtdienstposten allemaal in of vlak bij het ziekenhuis moeten liggen, zegt veel over de zuiver economische criteria die ze hanteren en over hun gebrekkige inschatting van de realiteit. Ze denken naar mijn gevoel dat de huisartsengeneeskunde buiten het ziekenhuis geen toekomst meer heeft. Het kabinet van minister De Block is allesbehalve pro huisartsen.”